Diferența dintre bomba atomică și bomba nucleară! Care dintre cele două e mai puternică

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 10 dec 2022, 08:25

Bombă nucleară

Sursa: pexels.com

Războiul din Ucraina a declanșat mai multe temeri, una dintre ele, poate cea mai cunoscută, fiind frica de un atac nuclear.

Armele nucleare, numite și bombe nucleare, sunt dispozitive care eliberează într-o manieră explozivă energia nucleară produsă de o reacție în lanț (o reacție care se autoîntreține), de fisiune sau fuziune. Bombele nucleare sunt arme de distrugere în masă, ele producând uciderea unui număr mare de oameni și distrugerea unor clădiri și instalații.

Armele nucleare pot fi de două tipuri, potrivit hotnews.ro:

 

  • Bombele de tip A  (numite și bombe atomice, bombe cu fisiune sau bombe nucleare)
  • Bombele de tip H  (numite și bombe cu hidrogen, bombe cu fuziune sau bombe termonucleare).

Bombele de tip H, cu hidrogen, sunt mult mai puternice decât bombele atomice, de tip A. Bombele H sunt constituite dintr-o bombă atomică de tip A care o declanșează pe o a doua, la care nucleele atomice fuzionează.

Bombele H utilizează fisiunea nucleară pentru amorsarea reacției de fuziune nucleară. 

Practic bomba atomică este un tip de bombă nucleară.

Ce țări au arme nucleare. Câte arme nucleare are Rusia

Țările care dețin arsenal nuclear  sunt Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan și Coreea de Nord. În privința ultimei nu se știe câte focoase nucleare deține și care este puterea acestora.

Rusia ar fi între primele două puteri nucleare din lume, alături de Statele Unite. Rușii afirmă chiar că dețin mai multe focoase nucleare decât SUA.

Rușii susțin că dețin 1.625 de focoase nucleare amplasate pe rachete sau situate pe baze cu forțe operaționale. Totodată, ei spun că mai dețin alte 4.630 de focoase nucleare în rezervă.

În total Rusia ar avea, potrivit propriilor afirmații, 6.255

de focoase nucleare, mai multe chiar decât SUA, care dețin un total de 5.550 de focoase nucleare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 14 de război. China, ajutor de aproape 800,000 de dolari pentru Ucraina 

Vladimir Putin a ordonat plasarea forțelor nucleare ruse, "de descurajare", în alertă maximă

După ce a decis invadarea Ucrainei,  Vladimir Putin  i-a ordonat ministrului Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, plasarea forțelor nucleare, de "descurajare", în alertă maximă.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat ulterior că ordinul a fost dus la îndeplinire.

„Ordon ministrului Apărării și șefului Statului Major General al forțelor armate ruse să pună forțele de descurajare ale armatei ruse într-un regim special de serviciu de luptă.  Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere arsenalul nuclear al armatei ruse în stare de alertă ridicată”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs televizat.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susținut că, prin această decizie, Putin a avut intenția de a pune presiune pe Ucraina la negocierile de pace.

”Vrea să pună presiune pe noi la negocieri.  Nu ne va intimida. Noi mergem la negocieri cu un singur scop: Rusia să se retragă complet din Ucraina.

Acest anunț al lui Putin e o încercare de a crește miza și de a crea presiune suplimentară pe delegația ucraineană de la negocieri. Dar nu vom ceda la această presiune. Vom merge la negocieri cu o poziție simplă: o să ascultăm partea rusă și le vom spune să elibereze teritoriul Ucrainei.  Total.  Dacă ordinul președintelui Putin de a pune arsenalul nuclear în alertă e o amenințare că va folosi armele nucleare împotriva Ucrainei, atunci am un mesaj simplu: ar fi un dezastru pentru toată lumea, dar nu ne va înfrânge”, a declarat Dmitro Kuleba într-o conferință de presă.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 15 de război. Primele concluzii după negocierile dintre Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe: „Cei care furnizează arme Ucrainei trebuie să realizeze că vor fi trași la răspundere pentru faptele lor”