Gripa și răceala au început să devină o problemă pentru tot mai multe persoane din România, diferența de temperatură cu care ne confruntăm fiind una dintre principalele cauze pentru lupta pe care o duce sistemul imunitar. Multe persoane nu merg la medic atunci când își dau seama că se luptă cu o răceală sau o gripă, motiv pentru care este important să ne dăm seama care este diferența dintre cele două.
Diferența dintre răceală și gripă
Atât gripa, cât și răceala, sunt boli respiratorii, însă sunt cauzate din motive diferite. Gripa este cauzată de virusurile gripale A și B, iar de cele mai multe ori, aceasta se manifestează foarte rapid, cauzând complicații copiilor mici, vârstnicilor, dar și persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Pentru a ne da seama că avem gripă, putem să urmărim dacă avem principalele simptome asociate cu această boală respiratorie, precum febră înaltă, frisoane, dureri musculare și de cap, oboseală severă și tuse uscată.
Răceala este tot o boală respiratorie ce este cauzată de mai multe virusuri, cel mai frecvent rinovirusurile, iar principalele simptome pe care le prezintă răceala sunt mai ușoare față de cele asociate cu gripa, precum secreții nazale, strănut, dureri în gât și tuse ușoară. Aceasta este și prima diferență pe care o putem observa între gripă și răceală, mai exact severitatea simptomelor.
Citește și: Toți românii trebuie să știe! De când redevine obligatoriu cardul de sănătate
Gripa este asociată adesea cu febră înaltă și dureri musculare intense, în timp ce răceala este adesea însoțită de simptome ușoare, însă neplăcute, precum congestie nazală și durere în gât. O altă diferență dintre gripă și răceala este durata de desfășurare a acestora, răceala putând fii rezolvată după doar câteva zile, în timp ce persoanele ce au gripă pot fi îmbolnăvite și pentru mai mult de o săptămână.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Răceala nu poate duce la complicații severe, în timp ce persoanele ce nu își tratează gripa pot ajunge la complicații, precum pneumonia, bronșita și alte infecții respiratorii superioare, potrivit click.ro.
România nu se află într-o epidemie de gripă
Încă de la primele zile ale anului 2024, tot mai mulți români au început să aibă diferite simptome care să îi facă să creadă că avem o răceală sau o gripă, însă vineri, 5 ianuarie 2024, Ministerul Sănătății a anunțat că în România nu se înregistrează o epidemie de gripă, deoarece cazurile de viroze și gripe sunt cu un sfert mai mici față de anul trecut. Românilor li s-a recomandat să se prezinte la camerele de gardă ale unităților medicale doar dacă au temperatură peste 39 de grade.
”Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu”, a prezentat Ministerul Sănătății într-un comunicat, potrivit g4media.ro.
Ministerul Sănătății a amintit și ca cei mici să nu fie trimiși la școală dacă prezintă simptomele de viroză, precum tuse, dureri în gât, mialgii, febră, astfel încât să evităm să transmitem virusul. De asemenea, părinților li s-a reamintit că virozele nu pot fi tratate cu antibiotice, fiind recomandat un tratament simptomatic și multă hidratare.