Țuica, pălinca și horinca sunt băuturile apreciate în toată țara, fiind astfel nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Iată care este diferența dintre țuică, pălincă și horincă, dar și care dintre cele trei este mai tare.
Cum se obțin țuica, pălinca și horinca
Turiștii caută întotdeauna să guste băuturile ce au devenit embleme pentru România, iar printre acestea se numără pălinca, țuica și horinca, însă nu multe persoane cunosc care este diferența dintre cele trei băuturi emblematice. Fiecare casă din țară are măcar o sticlă din fiecare pentru zilele de sărbătoare, mesele fiind goale fără licorile tradiționale.
Țuica este o băutură tradițională din România, ce are în componența sa o concentrație de alcool cuprinsă între 24-65%. Ceea ce este specific la această băutură este că este realizată din exclusiv din prune și este distilată o singură dată. Pălinca este o băutură alcoolică ce își are originea în Ungaria, iar aceasta poate fi realizată din prune, fie din caise, pere, mere sau cireșe.
Pentru o pălincă de bună calitate, fructele trebuie să fie coapte ți dulci, astfel că principalele fructe folosite pentru realizarea acesteia sunt caisele și perele.
Citește și: Cum se face rapid și ușor gutuiata sau lichiorul de gutui
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum se face țuica de prune?
Pentru această rețetă este important să mergem să culegem cele mai coapte prune pe care le găsim în grădină pentru a ne asigura că țuica pe care o preparăm este perfectă. Fructele pe care le folosim trebuie să fie strânse într-un butoi mare din lemn, după care adăugăm zahăr pentru a se fermenta.
După ce s-a terminat procesul de fermentare începe adevărata preparare a băuturii tradiționale, proces pentru care avem nevoie de un alambic, un aparat metalic pentru distilarea lichidelor. Boasca se pune în cazanul de țuică de prune și se pregătește focul pentru fierbere, foc ce trebuie să fie mare la început, urmând să micșorăm flacăra, astfel ca decoctul să fiarbă încet.
Este important să punem un tifon pe țeava pe care iese țuica, astfel încât să scăpăm de toate impuritățile pe care le putem avea. Este important să omogenizăm țuica într-un vas mare, deoarece la început iese țuica mai tare, iar la final cea mai slabă, după care poate fi consumată, deși este recomandat să mai așteptăm pentru un gust de calitate, libertatea.ro .
Citește și: Palincă la robinet