Dacă stai să reflectezi, fiecare tren oferă vagoane pentru cele două clase, dar, în cea mai mare parte a trenurilor, prețul biletelor este cu aproximativ o treime mai mic decât cel al biletelor pentru clasa întâi.
Diferențele dintre clasa 1 și clasa a 2-a într-o călătorie cu trenul
În afara de aspectul financiar, există câteva variații între clasele I și a II-a la CFR. În clasa a II-a, scaunele sunt dispuse față în față în majoritatea vagoanelor, pe când în clasa I, scaunele sunt orientate astfel încât călătorul să aibă spatele către scaunul din față, beneficiind și de o distanță mai generoasă între scaune.
Un alt lucru diferit constă în nivelul de aglomerație, care este mai redus în clasa I, oferind astfel locuri mai confortabile.
Dacă ai de lucru sau preferi să folosești laptopul în timpul călătoriei, clasa I este alegerea ideală. În plus, este mai puțin aglomerată în comparație cu clasa a II-a.
Spre exemplu, un bilet CFR la clasa I de la București la Bacău costă 112 lei, în timp ce un bilet pentru aceeași rută la clasa a II-a costă 78,5 lei.
Diferența considerabilă dintre locurile la clasa întâi și la clasa economică în avioane poate surprinde mulți călători atunci când observă cât de mică este diferența la trenuri.
Clasa a doua oferă un nivel destul de confortabil, în general, este o alegere evidentă pentru cei cu un buget mai restrâns și poate aduce chiar și o doză mai mare de distracție. Mulți dintre călătorii de clasa întâi sunt de obicei oameni de afaceri care își doresc să își desfășoare activitățile de lucru în timpul călătoriei.
Clasa întâi este adesea mai puțin aglomerată, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil pe rutele aglomerate în orele de vârf, când poate fi dificil să găsești locuri disponibile la clasa a doua.
De asemenea, clasa întâi dispune de scaune și culoare mai late și este mai probabil să ofere facilități precum aer condiționat și prize de curent (chiar dacă acum acestea există în orice clasă).
În clasa întâi, vei beneficia de scaune mai late și mai confortabile, de mai mult spațiu pentru picioare și uneori de o atmosferă mai formală.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cei mai mulți pasageri de clasa întâi călătoresc în scopuri de afaceri, dedicându-și timpul lucrului în timpul călătoriei cu trenul.
Mulți sunt surprinși să afle că nu există diferențe în ceea ce privește politica de bagaje între clasa întâi și a doua.
Un aspect deosebit de semnificativ între clasa întâi și a doua este serviciul de masă.
Nu fiecare rezervare de clasa întâi vine la pachet cu serviciu de masă, acest lucru depinde în mare măsură de politica fiecărei companii feroviare. Unele oferă opțiuni pentru o masă caldă sau rece, în funcție de momentul zilei și lungimea călătoriei, iar aceasta este servită la locul tău și inclusă în prețul biletului.
Merită sau nu banii în plus pe care îi dăm la clasa 1
Dacă bugetul tău este limitat sau nu ești pretențios în ceea ce privește călătoriile, atunci clasa a doua se va dovedi a fi o alegere excelentă pentru tine.
Chiar dacă nu vei beneficia de aceleași facilități ca în clasa întâi, totuși, nivelul de confort va fi ridicat. De obicei, majoritatea vagoanelor din clasa a doua sunt și mai liniștite.
Deși în România nu se observă diferențe semnificative între clasa întâi și clasa a doua la tren, în alte părți ale Europei sau în alte continente, discrepanțele sunt uriașe.
Din modul în care sunt servite mesele, aranjarea scaunelor, nivelul de confort și spațiul disponibil pentru bagaje, variațiile dintre clasa întâi și clasa a doua la trenuri sunt semnificative.
În România, diferențele sunt puțin mai accentuate la trenurile private, dar călătorii care au experimentat atât clasa întâi, cât și clasa a doua la CFR (Căile Ferate Române) afirmă că nu există o diferență semnificativă, cu excepția modului în care sunt aranjate scaunele și dacă există sau nu măsuțe pentru laptop.