Diferentele dintre coronavirus, gripa si raceala. Cum stii ca esti infectat cu covid-19

Autor: L.S.
Actualizat: 10 mar 2020, 13:40

Care sunt diferentele dintre coronavirus, gripa si raceala si cum iti poti da seama daca esti infectat.

În majoritatea cazurilor, oamenii dezvoltă simptomele pentru COVID-19 în circa cinci zile. Este concluzia unor cercetători care au făcut studii pe 181 de cazuri.

Coronavirusul provoacă febră, tuse și probleme de respirație. La nivel mondial, au fost înregistrate peste 4000 de decese și circa 114.000 de îmbolnăviri.

Potrivit cercetătorilor, oricine este asimptomatic după 12 zile este improbabil să mai prezinte simptome, însă oamenii sunt sfătuiți ca, dacă sunt suspiciuni că au virusul, să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile pentru a evita posibilitatea de răspândire.

Simptome coronavirus (pot include) – sursa OMS (Organizația Mondială a Sănătății):

– febră

– tuse seacă

– dificultate în respiraţie

– dureri musculare

– oboseală

Simptome mai puţin tipice (coronavirus):

– acumulare de mucus în gât

– durere de cap

– hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)

– diaree

Simptome atipice (coronavirus):

– îţi curge nasul

– durere în gât

Rinoreea şi durerea în gât sunt de obicei semne de infecţie respiratorie a căilor superioare. Prin urmare, e destul de probabil ca aceia care au stări de greaţă, le curge nasul şi strănută să aibă gripă sau o răceală obişnuită.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Noul coronavirus afectează în general căile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arată simptome precum tusea seacă, insuficienţă respiratorie sau pneumonie, însă nu durere în gât.

În primă fază, mulţi pacienţi sunt asimptomatici.

Diferențe față de alte virusuri, gripale

Virusurile gripale ar putea cauza simptome similare, dar genetic sunt foarte diferite.

Virusurile gripale incubează foarte rapid – veţi observa simptomele la două-trei zile după ce aţi fost infectaţi, dar coronavirusurile au o perioadă de incubaţie mult mai mare”, spune profesorul Neil Ferguson, un cercetător de

la Colegiul Imperial din Londra, citat de The Telegraph.

Cu virusul gripal poţi deveni imun, dar există multe virusuri diferite care circulă. Coronavirusurile nu evoluează în acelaşi fel ca şi gripa, cu multiple tulpini diferite, dar în aceeaşi măsură corpul nostru nu va genera o imunitate foarte bună împotriva acestora”, a mai spus el.

Citeste si: Noi masuri luate pentru romanii care fug din Italia! Ce se intampla la granitele Romaniei

Citeste si: Donald Trump, în pericol să fie infectat cu coronavirus? A avut contact cu doi politicieni expuși la Covid-19

Citeste si: Se inchid scolile in perioada 11- 22 martie. Ce se intampla cu simularea pentru evaluarea nationala si bacalaureat

Virusul se răspândeşte într-un mod similar gripei sau unei banale răceli, în picături mari produse de tuse şi strănuturi.

Germenii pot trăi pe suprafeţe timp de mai multe ore. Organizaţia Sănătăţii din Anglia defineşte „contactul apropiat” cu un purtător de virus referindu-se la o distanţă de doi metri faţă de o persoană şi de o expunere de 15 minute.

Igiena mâinilor este principala linie de apărare. Oamenii pot lua virusul mai ales când îşi ating gura, nasul sau ochii cu mâinile infectate. Măştile de protecţie din hârtie nu sunt recomandate de autorităţile din domeniul sănătăţii de la nivel internaţional. Nu se pot fixa corespunzător, iar protecţia lor iniţială poate dispărea în scurt timp de la utilizare. Mai rău, se umezesc la interior şi oferă mediul perfect în care germenii să se dezvolte, scrie alba.24

Potrivit telegraph.co.uk, noul coronavirus, cunoscut în mod oficial cu denumirea de „Covid-19” este mai periculos decât o răceală banală, iar până acum, între 15% şi 20% din cazurile de pacienţi spitalizaţi au fost încadrate la un grad ridicat de severitate. Rata mortalităţii variază în prezent între 0,7% şi 3,4%, depinzând de localizarea pacienţilor şi de accesul la îngrijire medicală bună.

Oamenii de ştiinţă din China cred că acest nou coronavirus a suferit două mutaţii, una mai agresivă decât cealaltă, iar asta face şi mai greu de dezvoltat un vaccin împotriva lui.

Din datele de până acum, majoritatea oamenilor (circa 80%) îşi revin după boală fără un tratament special. Totuşi, unu din şase oameni (16%) se îmbolnăvesc mai grav şi dezvoltă dificultăţi de respirare.

Citeste si: Anunțul făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate?

Citeste si: Zile libere platite pentru romani! Parintii ar putea primi zile libere platite cand se inchid scolile

Citeste si: Sfat prețios din partea unei asistente medicale. Trucurile care te pot proteja de coronavirus

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.