Cetățenii care au un stagiu complet de cotizare la sistemul de pensii publice pot ieși la pensie anticipată înainte cu maximum 5 ani de a împlini vârsta de pensionare standard.
Ce se întâmplă cu pensiile anticipate
Noua lege a pensiilor va veni cu modificări semnificative în acest domeniu, iar unele schimbări sunt referitoare la pensiile anticipate. Una dintre reglementări prevede ca toate pensiile anticipate să fie penalizate, fără a mai exista excepții.
Penalizarea este făcută asupra sumei aferente acestui tip de pensie, care va scădea cu un anumit procent. Acesta din urmă este corelat cu numărul lunilor de anticipare.
Pensia anticipată fără penalizări va dispărea începând cu 24 august 2024, întrucât unele dispoziții din noua lege a pensiilor se aplică de la data de 1 septembrie.
Pensia anticipată nu le este acordată doar celor care vor să se pensioneze cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, ci și persoanelor care au 5 ani în plus la stagiul complet de cotizare contributiv.
Citește și: Începe tipărirea noilor taloane de pensii! Cum vor arăta veniturile seniorilor din ianuarie 2024
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cu cât scad pensiile anticipate în funcție de anii de cotizare
Dacă doriți să aflați procentul cu care va scădea pensia, în funcție de cât ați cotizat la sistemul de pensii publice, calculul este foarte simplu. Valoarea pensiei se va stabili prin reducerea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu anii în care ați contribuit peste stagiul complet de cotizare, dar și cu numărul lunilor în care vârsta normală de pensionare s-a redus.
În cazul în care ați cotizat până la un an în plus, atunci pensia anticipată va scădea cu 0,40%. Dacă perioada de cotizare suplimentară este cuprinsă între 1 și 2 ani, suma care vă va reveni va fi redusă cu 0,35%.
Pentru cetățenii care au contribuit la sistemul de pensii între 3 și 4 ani sau între 4 și 5 ani, pensiile anticipate se vor diminua doar cu 0,25%, respectiv cu 0,20%.
Referitor la acest subiect, noua lege, Legea 360/2023, vine cu modificări și în ceea ce privește vârsta obișnuită la care oamenii au dreptul să se pensioneze. Aceasta va fi de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Însă, dacă o persoană nu va mai fi capabilă să lucreze până la vârsta aferentă pensionării anticipate, atunci aceasta va putea alege pensia de invaliditate.
De asemenea, este important de adus în prim-plan faptul că, dacă doriți să ieșiți la pensie anticipată, anii de vechime cumpărați nu se vor lua în calcul la stagiul complet de cotizare contributiv.
Citește și: Anunțul mult așteptat pentru pensionari a fost făcut! Ministrul Muncii a anunțat creșteri semnificative