Noi schimbări privind impozitarea pensiilor private. Ce se va întâmpla cu Pilonul II și Pilonul III și când intră în vigoare modificările fiscale

Author: Cristina Mocanu

Valoarea venitului impozabil la efectuarea plăţilor din fondurile de pensii administrate privat va fi schimbat din 2024.

Sursa: https://pixabay.com/

Valoarea venitului impozabil la efectuarea plăţilor din fondurile de pensii administrate privat va fi schimbat din 2024.

Potrivit avocatnet.ro, valoarea venitului impozabil la efectuarea plăților din fondurile de pensii administrate privat respectiv Pilonul II și Pilonul III, va fi modificat.

Apar noi schimbări legate de impozitarea pensiilor private

Conform unei legi oficializate joi, 12 noiembrie 2022, se reglementează valoarea venitului impozabil la efectuarea plaților din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II și Pilonul III, precum şi în cazul pensiilor ocupaționale.

Asta înseamnă că nu vor fi impozitate contribuțiile la aceste pensii, ci doar câștigurile (randamentul). Noile reguli se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Citește și: Contributiile la Pilonul II, NEIMPOZITABILE. Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Legea 309/2022, apărută în Monitorul oficial și care se va aplica din 2024, va duce la modificarea Codului Fiscal, astfel încât să fie incluse în rândul veniturilor din pensii și cele din pensiile ocupaționale.

Regula de bază din Codul Fiscal nu va fi modificată: venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V- Contribuții sociale obligatorii.

Se modifică venitul impozabil în cazul celor trei tipuri de pensii: din Pilonul II, Pilonul II

În același timp se modifică venitul impozabil în cazul celor trei tipuri de pensii: din Pilonul II, Pilonul III și cele ocupaționale.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Astfel, în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau plată unică de către participanții la fondurile Pilonului II, Pilonului III sau la fondurile de pensii ocupaționale, venitul impozabil va fi “constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin.

(1) (cel amintit mai sus – n. red.) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii” sau “la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1)”, în cazul plăților unice.

Pentru că există posibilitatea ca banii din contul de la Pilonul II să meargă, în cazul morții titularului, la moștenitorii săi, sau către cei împuterniciți, pentru sumele ce vor fi primite ca plată unică sau ca plăți eșalonate de moștenitorii legali din acest pilon de pensii, venitul impozabil se va calcula la fel, respectiv vor fi considerate

impozabile doar câștigurile, nu și contribuțiile nete.

 Sistemul de pensii din România nu va mai fi sustenabil multă vreme, deoarece numărul pensionarilor crește, iar cel al lucrătorilor activi, ce le plătesc acestora pensiile, e în continuă scădere, urmând ca, în curând, numărul pensionarilor să-l depășească, la nivel național, pe cel al angajaților.

Așa că, inițiatorii măsurii susțin că, “pentru a crește contribuția la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile”.

Citește și: Pilonul II de pensii a recuperat în două luni peste jumătate din scăderile de la începutul anului. Cum aflăm câți bani avem în contul pensiei private

În acest moment, sistemul de pensii din România este bazat pe patru piloni: Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

Pe lângă pensiile amintite, relativ recent a apărut încă un pilon de pensii, numit, în mod neoficial, Pilonul IV.