După ce Uniunea Europeană a anunțat că prețul unui baril de petrol va fi de 60 de dolari, Rusia a trecut la amenințări și susține că Europa va începe să trăiască fără el.
Rusia nu este acord cu plafonarea de către Uniunea Europeană a prețului la petrol
Sâmbătă, 3 noiembrie, la scurt timp după anunțarea plafonului, Rusia a declarat că „nu va accepta” această limită de preț.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a mai spus că Moscova urmează să analizeze acordul în cel mai scurt timp, după care urmează să vină cu un nou răspuns. Vineri, 2 decembrie, petrolul rusesc s-a vândut cu 67 de dolari pe baril.
Nu de puține ori, Rusia a spus că țările care vor impune un plafon de preț nu vor mai primi petrol.
Plafonul impus de Uniunea Europeană, de G7 și de Australia permite țărilor care nu fac parte din UE să continue importarea țițeiului rusesc pe cale maritimă, însă, nu permite companiilor de transport maritim, de asigurări și de reasigurări să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume.
Excepție vor face cazurile în care petrolul vândut va fi la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril.
Cu toate acestea, una dintre cele mai mari consecințe ar fi aceea ca petrolul rusesc să fie transportat cu un preț mai mare decât cel al plafonului de către țările care nu fac parte din acord.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Economia Rusiei va continua să scadă
Economia Rusiei s-a șubrezit considerabil în ultimele aproximativ zece luni, de când războiul a început, în urma sancțiunilor care i-au tot fost impuse.
Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a spus că plafonul va continua să înrăutățească sectorul financiar al Rusiei, iar acest lucru înseamnă mai puține fonduri alocate războiului.
„În condițiile în care economia Rusiei se contractă deja și bugetul său este din ce în ce mai subțire, plafonarea prețurilor va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a (președintelui Vladimir) Putin”, a transmis acesta, conform Reuters, în cadrul unui comunicat.
Ambasada Rusiei în Statele Unite ale Americii a spus că Rusia va găsi alți cumpărători pentru petrol, chiar dacă Uniunea Europeană va rămâne fără el. „Pași ca aceștia vor duce în mod inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea unor costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime.
Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, a transmis ambasada.