Fermierii se bazează, acum, tot mai mult pe statul român. Agricultorii solicită Guvernului să declare stare de calamitate, având în vedere că, în România, există multe judeţe în care culturile sunt afectate în procent de 80%.
Fermierii vor stare de calamitate din cauza culturilor afectate
Fermierii au luat inițiativă și au cerut Guvernului să declare stare de calamitate, având în vedere cât de grav sunt afectate culturile din anumite zone.
Este vorba despre județele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, dar și despre anumite zone extinse din Moldova. Potrivit spuselor fermierilor, culturile de toamnă au fost afectate în proporție de 40- 80%. Lucrurile stau mai grav în cazul culturilor de primăvară, ele fiind afectate chiar și în proporţie de 100%.
„Culturile de primăvară sunt afectate, sunt pierderi foarte mari la porumb și floarea soarelui. Pe anumite areale e posibil să nu se recolteze nimic.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Trebuie declarată starea de calamitate pentru că asta e situația din teren. Va trebui să intervenim pentru fermierii care nu recoltează nimic. Am cerut asta și în 2020, nu s-a întâmplat nimic. După un an, ei întâmpină aceleași probleme. În acele zone nu se recoltează absolut nimic.
Am cerut să se înființeze comisii de constatare a pagubelor, în unele zone s-au înființat, în altele nu. Pagubele trebuie evaluate pentru că fermierii vor trebui să răspundă pentru investițiile făcute, dar nu au realizat recoltele. Ei vor trebui să plătească taxe și impozite, dar nu vor avea de unde, dar, prin declararea stării de calamitate pot fi absolviți de plățile pe care ar trebui să le facă în viitor”, a declarat Arion Ionel, un fermier, potrivit Digi24.
Starea de calamitate trebuie declarată până pe 31 iulie. În caz contrar, fermierii vor avea de suferit
Conform Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, starea de calamitate ar trebui să fie declarată până pe data de 31 iulie. În cazul declarării stării de calamitate, fermierilor li se va oferi posibilitatea de a nu mai plăti taxe şi impozite la ANAF pentru investiţii în culturi şi, de asemenea, să-şi renegocieze contractele cu clienţii, în cazul în care există șanse să nu mai poată livra marfa care a fost promisă.
Citeste si: România rămâne fără apă. Dunărea este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii
Lucrurile stau altfel dacă Guvernul va refuza să declare stare de calamitate. Este posibil ca agricultorii să nu mai beneficieze de banii de la APIA şi, de asemenea, să fie penalizaţi pentru că nu şi-au îngrijit culturile, lucru pentru care și-au luat angajamentul. Nu este o premieră cererea fermierilor de a declara stare de calamitate. Acest lucru s-a mai întâmplat și în anul 2020, dar nici atunci Guvernul nu a aprobat respectiva cerere.