Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, România pierde anual miliarde de euro din cauza votului negativ primit pentru aderarea la spațiul Schengen.
România pierde 10 miliarde de euro anual, după ce a ratat intrarea în Spațiul Schengen
Din cauza respingerii României de a intra în spațiul Schengen, țara noastră pierde anual 10 miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru.
Acesta a declarat pentru Digi24 că: „O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plătește orice cetățean sau orice companie care trebuie să tranziteze granițele, neintrând în Schengen.(...) Vorbim de o pierdere anuală. Vreau să vă spun că o decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarității de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment.
Ministrul Economiei a ținut să precizeze că a făcut apel către toți ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condițiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen, şi orice decizie "care ține de emoție sau de alte aspecte care nu au relevanță pentru aderarea noastră în Spațiul Schengen să fie lăsate deoparte".
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară
Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu, din cauza votului negativ oferit de Austria în privința aderării la Schengen.
Potrivit comunicatului de pe pagina oficială mae.ro: “Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.
Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.”
Citește și: România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie! Austria și Olanda au votat împotriva extinderii frontierelor
Austria și Olanda au dat vot negativ pentru aderarea României la zona Schengen
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, Olanda fiind forțată de împrejurări, deoarece România și Bulgaria au venit la pachet, iar aceasta era de acord doar cu aderarea țării noastre, dar nu și cu aderarea Bulgariei.
Din această cauză președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că este foarte dezamăgită de decizia de amânare a aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.
Sursă: digi24.ro