Din ce în ce mai puțin români vor primi vouchere sociale. Milioane de români vor rămâne fără ajutorul de la Stat

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 22 iun 2023, 04:40

Din ce în ce mai puțin români vor primi vouchere sociale. Milioane de români vor rămâne fără ajutorul de la Stat

Sursa: Istock

După ce s-a decis ca pensionarii vulnerabili să primească vouchere sociale, pentru a face față mai ușor scumpirilor, Comisia Europeană s-a autosesizat, iar numărul persoanelor eligibile ar urma să scadă considerabil.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că pensionarii ale căror venituri depășesc indemnizația socială, adică pensia minimă garantată, nu mai fac parte din categoria persoanelor care se confruntă cu sărăcia extremă, conform Comisiei Europene.

Începând cu anul 2023, vor fi mai puține vouchere sociale pentru bătrâni

Este de așteptat ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pensionarii care primesc între 1.001

și 1.500 de lei să nu mai fie considerați ca trăind în sărăcie extremă.

În anul 2023, vouchere sociale vor fi acordate persoanelor care au venituri mai mici de 1.000 de lei, iar aici se vor încadra și șomerii, dar și persoanele cu handicap.

Citeste si: Ajutorul financiar promis de Guvern pentru pensionari ar fi doar o iluzie. Bătrânii primesc informații greșite și ajung cu greu să le acceseze

Voucherele sociale care sunt acordate persoanelor vulnerabile sunt împărțite în patru tranșe, fiecare având o valoare de 250 de lei. Suma este acordată o dată la două luni, iar ultima tranșă va fi încărcată pe cardurile sociale în luna decembrie.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

PSD susține că, în Coaliția de Guvernare, se vorbește despre mărirea pensiilor

Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a spus că majorarea pensiilor este o necesitate cât se poate de reală, la fel și majorarea salariului minim pe economie.

„Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să așteptăm proiecția bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliție.

Inflație de 15% înseamnă tot atâția bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români.

Mărturisesc că am înțeles cu greu reacțiile inițiale furibunde la propunerile PSD. Nu am ajuns în situația de a vinde iluzii sau de a crea false așteptări. Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine. Eu cred că oamenii știu deja că, atunci când PSD avansează cifre și propuneri, o face cu responsabilitate.

Și, mai ales, nu am aruncat în spațiul public cu cine știe ce promisiuni exotice.

Citeste si: Care va fi cel mai mic salariu din România. Anunțul vine din partea lui Marius Budăi

Ba din contră, am pus pe masa coaliției soluții la probleme sociale. Cu acest ping-pong al declarațiilor incerte despre mărirea pensiilor și a salariului minim, riscăm să dăm senzația de târguială.

De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliției, că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creșteri”, a spus Paul Stănescu.

Cele mai discutate variante în ceea ce privește majorarea pensiilor sunt fie majorarea cu rata inflației, fie majorarea cu 10%.

Mai mult decât atât, o altă propunere care este dezbătută este legată de creșterea pragului neimpozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.