Marti, Romania a inregistrat 4,724 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 fata de luni, iar 104 pacienti infectati au decedat in ultimele 24 de ore.
Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat marti, in cadrul unei videoconferinte organizate de Profit.ro, ca presiunea pe sistemul medical este din ce in ce mai mare in contextul cresterii numarului de cazuri de COVID-19, iar din aceasta cauza, incet, incet, Romania intra in „logica medicinei de dezastre”.
Presiunea asupra sistemului medical impune aplicarea unor masuri calculate
„Situatia de astazi este una pe care noi am anticipat-o, din pacate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidenta. Vedem o presiune care continua sa creasca si acest lucru iarasi este un lucru care a fost anticipat, avand in vedere cifra cazurilor care apare in fiecare zi. Clar ca un procent din aceste cazuri va ajunge in spitale, are nevoie de ingrijiri medicale avansate si unii dintre ei chiar de terapie intensiva.
„ Rolul lor este tratarea celui mai mare numar posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare numar posibil”, a explicat Raed Arafat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Plan pentru suplimentarea cadrelor medicale
„ Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toti medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenta, pe pneumologie, pe infectioase, pe radiologie si epidemiologie, de a-i angaja imediat fara concurs, pentru a crea o forta de lucru pe care putem sa o trimitem acolo unde este nevoie prin detasare. (…) Speram in prima faza vreo 200 de persoane sa reusim sa le angajam, medici vorbim aici, la sfarsit ei sa poata sa aleaga unde vor sa se transfere si sa aiba postul lor pe posturile vacante existente, tot fara concurs. Ordonanta de urgenta a fost citita, urmeaza sa fie aprobata chiar in cursul acestei saptamani”, a precizat Raed Arafat.
„Partea de resurse umane ramane partea cea mai serioasa care trebuie sa vedem cu o manageriem corect, astfel incat colegii nostri sa poata sa isi faca treaba. Trebuie sa recunoastem ca este imposibil sa ne facem treaba dupa prevederile Codului Muncii, suntem chiar intr-o situatie care nu mai permite acest lucru si atunci trebuie sa ne adaptam programul, sa ne adaptam modul de lucru, in care sa existe si timpul de odihna, dar, in acelasi timp, sa existe personal suficient in spitale si in unitatile sanitare si in serviciile de urgenta care sa se ocupe de numarul mai mare de pacienti. Poate ca acest aflux de pacienti va dura cel putin vreo patru-cinci-sase saptamani”, a spus oficialul.
„Incercam sa nu afectam economia, dar, in acelasi timp, trebuie ca masurile compensatorii sa fie respectate cu strictete daca vrem sa pastram un numar limitat de cazuri in fiecare zi si sa incepem chiar sa avem o scadere a numarului de cazuri”, a adaugat Arafat.
Citeste si: O adolescenta de 14 ani a descoperit un tratament care ar putea opri pandemia de coronavirus