Începând cu luna septembrie 2024, pensionarii vor primi pensiile recalculate, conform noii legi a pensiilor. Totuși, există foarte mulți români care se întreabă ce se va întâmpla cu a 13-a pensie și dacă urmează să o primească.
Ce se va întâmpla cu a 13-a pensie în România?
Începând cu data de 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua lege a pensiilor, moment în care pensionarii vor primi pensiile recalculate, ceea ce înseamnă că peste 3 milioane de pensionari ar urma să primească bani în plus.
Legat de a 13-a pensie, noua lege a pensiilor nu prevede acest aspect. Totuși, țări precum Ungaria, Polonia și Italia au reușit să introducă a 13-a pensie, aceasta fiind oferită doar persoanelor cu venituri foarte mici. Acest lucru reprezintă un ajutor din partea statului, cum ar fi la maghiari care îndeplinesc mai multe condiții pentru ca aceasta să fie aprobată.
În România, executivul de la București a decis să le ofere celor cu venituri mici vouchere de alimente de șase ori pe an, iar acest lucru îi ajută pe pensionari să facă
Ungaria oferă al 13-a pensie în funcție de creșterea economică a țării
Guvernul din Ungaria a luat inițiativa de a oferi un bonus suplimentar pensionarilor cu venituri reduse, dar această decizie a fost întâmpinată cu nemulțumire de către oameni din cauza sumelor oferite, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească.
Potrivit ministrului de Finanțe Mihály Varga prima de pensie este condiționată de creșterea economică, aceasta fiind acordată doar dacă aceasta depășește 3,5%.
În acest an este estimată o creștere de 3,6%, iar suma maximă care va putea fi acordată va fi de 2000 de forinți, aproximativ 25 de lei românești.
Pentru a primi acești bani, pensionarii sunt nevoiți să îndeplinească anumite condiții, iar una dintre acestea este ca suma pensionarului să nu depășească 80.000 de froniți, adică 1.000 de RON.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Guvernul României promite o creștere de 40%
În același timp, în România, chiar dacă guvernul a promis o creștere de 40% românii se confruntă cu o incertitudine. Majoritatea pensionarilor cred că acest aspect este doar o teorie. Pentru pensionarii care nu depășesc 1.200 de lei, compensațiile sub formă de vouchere reprezintă o soluție pentru a face față costurilor de trai în creștere.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România a anunțat modificări semnificative în sistemul de vouchere sociale pentru 2024, iar plafonul de venit necesar a fost majorat în acest caz.
În locul sumei anterioare de 1.700 de lei, limita a fost crescută la 2.000 de lei.Prima tranșă de bani a fost acordată începând cu luna februarie a acestui an și este în valoare de 250 de lei.
Cardurile sociale sunt destinate achiziționării de alimente și mese calde și vor ajunge la aproximativ 2,5 milioane de cetățeni români aflați în situații precare din punct de vedere material.
Începând cu anul 2024, pachetele vor fi acordate o dată la 6 luni, cu o sumă maximă de 125 de lei. Aceeași regulă se va aplica și în perioada 2025-2027.
Citește și: Ce trebuie să facă românii pentru a primi o pensie mai mare. Documentul trebuie depus la Casa de Pensii
Cei care vor putea beneficia de aceste beneficii sunt:
- familiile și persoanele singure cu dreptul la ajutorul de incluziune
- familiile care primesc ajutor pentru familie cu copii
- persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață