Directorii IT împărtășesc strategii pentru tendințele digitale în 2023

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 nov 2023, 00:25

Noul an a început și este destinat să aducă soluții și provocări care vor avea un impact asupra tuturor industriilor!

Sursa: PixaBay

Noul an a început și este destinat să aducă soluții și provocări care vor avea un impact asupra tuturor industriilor!

Noul an a început și este destinat să aducă soluții și provocări care vor avea un impact asupra tuturor industriilor. În timp ce economia în criză continuă să se învârtă în jurul lanțurilor de aprovizionare rupte și a înrăutățirii defecțiunilor în materie de securitate cibernetică, atât întreprinderile, cât și analiștii își ascut atenția asupra a ceea ce ne așteaptă.
Unul dintre cele mai critice domenii este necesitatea unor apărări mai eficiente pentru a proteja infrastructura cibernetică.

Lăsând la o parte politica, Ordinul executiv 14028, emis în mai 2021, a făcut clare prioritățile. Ordinul președintelui Biden cere agențiilor să își îmbunătățească securitatea pentru a asigura integritatea lanțului de aprovizionare cu software.
"Companiile și guvernele din întreaga lume se trezesc la faptul că software-ul pe care îl folosesc pentru a-și desfășura operațiunile de întreprindere și pentru a alimenta soluțiile hardware și software pe care le folosesc și le livrează clienților reprezintă un risc semnificativ", a oferit el.

Tehnologiile de bază, prioritate absolută

Situațiile politice și macroeconomice actuale sunt chiar mai rele decât au prezis majoritatea oamenilor, iar acest lucru are un efect de răcire asupra inovației, a remarcat Geater. Oamenii se vor concentra mai mult pe reducerea costurilor și pe eficiență. Cu toate acestea, acest lucru nu va diminua importanța tehnologiilor de bază care sunt dezvoltate.
"Dar schimbă accentul de la noile cazuri de utilizare, cum ar fi apărarea cibernetică activă, la îmbunătățirea cazurilor de utilizare existente, cum ar fi auditurile mai eficiente", a spus el."


Geater a sugerat că cele mai multe probleme ale lanțului de aprovizionare provin din greșeli sau neglijențe care își au originea în lanțul de aprovizionare însuși, iar acest lucru deschide ținta pentru atacurile cibernetice tradiționale.
"Este o diferență subtilă, dar importantă. Cred că cea mai mare parte a descoperirilor care decurg din îmbunătățirile aduse vizibilității lanțului de aprovizionare [în 2023] vor evidenția faptul că majoritatea amenințărilor provin din greșeli, nu din răutate", a spus Geater.

Anul inteligenței artificiale și al ML

Noul an va pune un nou accent pe operațiunile de învățare automată (MLOps), a prezis Moses Guttmann, CEO și cofondator al ClearML, o platformă MLOps. Este esențial să se facă un bilanț al modului în care a evoluat învățarea automată ca disciplină, tehnologie și industrie. El se așteaptă ca cheltuielile cu inteligența artificială și învățarea automată să continue să crească, deoarece companiile caută modalități de a optimiza investițiile în creștere și de a asigura valoarea, în special într-un mediu macroeconomic dificil.


"Am văzut o mulțime de companii tehnologice de top care au anunțat concedieri în a doua parte a anului 2022. Este probabil ca niciuna dintre aceste companii să nu-și concedieze personalul cel mai talentat din domeniul învățării automate", a sugerat Guttmann.
Cu toate acestea, pentru a umple golul provocat de numărul mai mic de oameni din echipele profund tehnice, companiile vor trebui să se aplece și mai mult asupra automatizării pentru a menține productivitatea și a se asigura că proiectele ajung la final.
De asemenea, el se așteaptă să vadă cum companiile care folosesc tehnologia ML pun în aplicare mai multe sisteme pentru a monitoriza și a guverna performanța și iau mai multe decizii bazate pe date cu privire la modul de gestionare a echipelor de ML sau de știință a datelor.
"Cu obiective clar definite, aceste echipe tehnice vor trebui să fie mai mult axate pe indicatori cheie de performanță, astfel încât conducerea să poată avea o înțelegere mai profundă a ROI-ului învățării automate. S-au dus vremurile de repere ambigue pentru ML", a spus Guttmann.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfârșitul acaparării de talente

Inteligența artificială și învățarea automată au devenit mai frecvente în ultimul deceniu. Cei care lucrează cu ML sunt probabil cei mai recent angajați, spre deosebire de personalul pe termen mai lung care lucrează cu AI de ani de zile.
Multe companii mari de tehnologie au început să angajeze aceste tipuri de lucrători pentru că puteau face față costurilor financiare și pentru a-i ține departe de concurenți- nu neapărat pentru că erau necesari, a remarcat Guttmann.
"Din acest punct de vedere, nu este surprinzător să vedem atât de mulți lucrători ML concediați, având în vedere surplusul din cadrul companiilor mari. Cu toate acestea, pe măsură ce se încheie epoca de acaparare a talentelor ML, aceasta ar putea inaugura un nou val de inovare și oportunități pentru startup-uri", a observat el. Având în vedere că atât de multe talente sunt acum în căutarea unui loc de muncă, el se așteaptă să vadă cum mulți lucrători disponibilizați vor părăsi marile companii de tehnologie și se vor îndrepta către întreprinderile mici și mijlocii sau către startup-uri.

Schimbarea talentelor din domeniul tehnologiei

O așteptată trecere de la consumatori de talente la creatori de talente va fi diferențiatorul cheie al liderilor din domeniul cloud în 2023, a adăugat Firment. Gartner a raportat că 50% din migrarea întreprinderilor în cloud va fi întârziată cu doi ani sau mai mult din cauza lipsei de competențe în cloud- ceea ce va avea un impact direct asupra capacității întreprinderilor de a atinge maturitatea în cloud și de a obține un randament al investițiilor în tehnologie.
"Pentru a depăși provocările legate de adoptarea cloud-ului, întreprinderile trebuie să investească la fel de mult efort în migrarea talentelor lor către cloud ca și în migrarea aplicațiilor lor", a declarat Firment. "Strategiile de migrare de tip "lift-and-shift" limitează beneficiile platformelor cloud, iar abordarea nu funcționează bine nici pentru transformarea forței de muncă."
Realizarea unei tranziții durabile către adoptarea și maturitatea cloud necesită ca întreprinderile să investească strategic în programe de dezvoltare a competențelor concepute pentru a atinge fluența cloud la o masă critică, a îndemnat el.

Citește și: Securitatea digitala si directorii de informatie in 2023

Citește și: Previziuni cibernetice pentru 2023+- Nu va fi usor!

Citește și: Samsung Galaxy S23, S23+ sau S23 Ultra? Afla ce ti se potriveste