Discopatia lombară – o afecțiune frecventă a coloanei vertebrale

Autor: R.V.
Actualizat: 30 mai 2019, 14:47

Viața ne poate fi semnificativ afectată de neplăcutele dureri de spate, în special de cele localizate la nivelul lombo-sacral. Cauzate de stresul fizic sau de înaintarea în vârstă, acestea pot fi simptome ale unor afecțiuni severe, cum ar fi discopatia lombară sau scolioza lombară.

În ceea ce privește frecvența, în ultimii ani se remarcă o creștere a cazurilor de discopatie lombară, afecțiunea fiind întâlnită nu doar în rândul seniorilor, ci și în cel al tinerilor – în special datorită numărului mare de ore petrecute de aceștia din urmă în poziții incorecte.

Discopatia lombară – o afecțiune ce se manifestă prin dureri de spate severe

În general, discopatia este un termen ce definește afecțiunile discurilor intervertebrale, folosit doar în cazurile deteriorării degenerative ale acestora. Prin discopatie lombară se înțelege astfel deteriorarea discurilor intervertebrale la nivelul lombo-sacral al coloanei vertebrale, manifestată prin dureri lombare.

Durerile de coloană sunt de obicei severe, fiind însoțite și de tulburări motorii sau senzoriale. Începutul poate fi lent și ușor de trecut cu vederea, durerile lombare scăzând în intensitate în perioada acută, când pacientul se odihnește, și crescând în cea în care acesta efectuează mișcări bruște, tușește sau strănută.

Lombosciatica – un simptom principal al discopatiei lombare

Cele mai frecvente simptome ale discopatiei lombare sunt lumbago și sciatica. Lumbago este, de fapt, o durere lombară joasă, acută, localizată în punctul de întâlnire al coastelor cu fesele. Spre deosebire de aceasta, sciatica (lombosciatica în cazul de față) este o consecință a iritării nervului sciatic din zona lombară, ce provoacă dureri ce radiază în picioare, uneori chiar până la degete.

Sciatica lombară necesită o atenție deosebită, fiind una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul adulților, în special a celor cu ocupații sedentare.  Lombosciatica are simptome principale: durerea de diferite intensități, îndeosebi în timpul mișcării, imposibilitatea de a efectua anumite mișcări, slăbiciunea musculară și pierderea reflexelor. Aceasta afectează semnificativ viața de zi cu zi a bolnavului și trebuie să-l trimită imediat pe acesta către un consult de specialitate.

În lombosciatică, tratamentul injectabil cu steroizi s-a dovedit a fi extrem de eficient, însă nu este recomandat în toate cazurile. De regulă, specialiștii prescriu antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, rolul acestora fiind de a diminua, pe termen scurt, durerea. De asemenea, tot pentru obținerea rezultatelor scontate se recomandă și fizioterapia – diferitele tehnici utilizate putând ameliora durerea și preveni apariția acesteia.

Hernia de disc – o complicație a discopatiei lombare

Procesul de degenerare a discurilor intervertebrale are loc în timp, discopatia lombară putând astfel evolua și conduce la apariția herniei de disc lombare. Aceasta din urmă este cauzată de fisurarea învelișului discurilor vertebrale și se manifestă prin dureri lombare intense, însoțite de furnicături, amorțeli și sensibilitate la nivelul zonei afectate.

Cel mai frecvent tip este hernia de disc L5S1, în cazul acesteia durerea migrând pe fața posterioară a coapsei și a gambei, până în călcâi. Alături de aceasta se găsește și cea  care apare la nivel L3L4, durerea mergând în acest caz pe partea anterioară a coapsei și până la genunchi, coborând apoi până la maleola internă. Fie că este vorba de aceasta din urmă sau de hernia de disc L5S1, recuperarea este adesea complexă, implicând atât repaus la pat, cât și fizioterapie și kinetoterapie, medicație antialgică și, în unele cazuri, tratament chirurgical.

Polaris Medical – o altfel de abordare a durerii cronice

Polaris Medical este un spital privat de recuperare localizat în județul Cluj, a cărui activitate are la bază o altfel de abordare – cea multidisciplinară. Fiecare pacient, în urma unui consult amănunțit, este îndreptat către specializarea medicală, ce poate să-i ofere cel mai bun plan de tratament, adaptat nevoilor sale specifice.

Terapia durerii reprezintă rezultatul efortului echipei interdisciplinare, ce cuprinde o arie vastă de specialități, de la neurologie, la reumatologie și reabilitare medicală. Desigur, pentru obținerea celor mai bune rezultate este necesar și un grad mare de implicare și conștientizare din partea pacientului, astfel că orice plan de tratament oferit de Polaris Medical include și psihoterapia – esențială în eliminarea barierelor psihologice ce stau în calea vindecării corecte.

Serviciile oferite de către Polaris Medical sunt decontate de CAS. Acestea răspund celor mai exigente standarde din domeniu privind calitatea și, grație medicilor dedicați, ajută pacienții să își recapete sănătatea și optimismul.