Dispar aceste pensii din România? Marcel Boloș a făcut anunțul: "Sunt lucruri care vor trebui asumate"

Autor: Diana Tilă

Marcel Boloș a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile speciale și dacă acestea vor fi până la urmă eliminate sau nu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit luni, 18 octombrie, despre pensiile speciale. Iată ce a spus oficialul despre eliminarea lor.

Citeste si: Noi modificări în legea pensiilor. Românii care vor putea ieși mai devreme la pensie

Dispar aceste pensii din România? Marcel Boloș a făcut anunțul

Marcel Boloș a declarat că pensiile speciale nu vor fi eliminate, însă acestea pot fi așezate într-o anumită normalitate.

„Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate și aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuție să fie eliminate. Altceva se pune în discuție: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie așezate într-o anumită normalitate.

Și, iarăși îmi asum ceea ce și cred cu tărie, că orice om de bună credință va achiesa la tipurile acestea de măsuri.

Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliție și de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simț.

Spre exemplu, pensia în plată să nu depășească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilități, precum premiile sau nu știu ce prime de vacanțe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială. Mi se pare că acestea deja duc noțiunea de pensie specială într-o zonă în care depăşim limita normalităţii, ca să nu spun a bunului simț”, a susţinut Marcel Boloş.

Citeste si: Marcel Ciolacu spune ce se întâmplă cu pensiile și cu salariile, de la 1 ianuarie 2023. Președintele PSD anunță noi ajutoare sociale și în anul următor

Pensiile speciale pot duce la blocarea PNRR-ului

De asemenea, Marcel Boloș susține „e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Deci, practic, aceste categorii de măsuri de aşezare în normalitate a sistemului de pensii speciale, aşa cum este în toată Uniunea Europeană, trebuie luate, iar, repet, e decizia Guvernului României şi a Coaliţiei de guvernare (…).

Alt exemplu, vârsta de pensionare.

De ce să avem vârstă de pensionare, să zicem, de 45 de ani, haideţi să corelăm cu capacitatea de muncă a celor care lucrează în sistem. Nu, nu mă refer la o anumită categorie de beneficiari, ca să nu bulversez prin declaraţiile mele tot ce înseamnă sistemul de pensii speciale. Dar, repet, eu cred că e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să îi găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului.

Sigur că aici va trebui, probabil domnul prim-ministru va decide acest lucru, un grup de lucru de la nivelul Guvernului, care să coordoneze această reformă a pensiilor speciale. Eu pledez, repet, încă o dată, pentru aceste reguli ale pensiilor speciale, aşezate într-o normalitate pe care care cred că orice român de bună credinţă le acceptă şi cred că este o modalitate, dar, repet, acest lucru va trebui definitivat cu serviciile Comisiei.

Cred că este o modalitate de a ajunge la un compromis pentru un jalon extrem de important. România are câteva, să spun aşa, reforme de tip red line şi, dintre acestea, fac parte şi decarbonarea, reforma pensiilor speciale şi reforma pensiilor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.