Dispar tichetele de masă! Cu ce alternative vor fi înlocuite acestea

Author: Diana Ghita
Actualizat: 12 iun 2024, 01:40

Dispar bonurile de masă ale angajaților

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Tichetele de masă sunt oferite de către unii angajatori în scopul de a le da angajaților posibilitatea să-și cumpere alimente sau să-și achite mesele.

Valoarea nominală a unui bon de masă este de 35 de lei.

Citește și: Au fost virați banii pe cardurile pentru alimente! Marcel Ciolacu anunță că: „Măsura va continua şi în 2024”

Se propune eliminarea tichetelor de masă

În decursul unei luni, un angajat beneficiază de circa 20 de tichete, care, de la 1 ianuarie, vor ajunge să valoreze 40 de lei pe unitate.

Însă, conform unor surse guvernamentale, bonurile riscă să dispară, existând posibilitatea de a fi înlocuite de carduri pentru alimente sau chiar de bani, lucrătorii primind contravaloarea acestora, scrie România TV.

Aceste posibile înlocuiri vin în urma unei propuneri ce face parte din pachetul de măsuri fiscale. Respectivul proiect va fi definitivat în decursul săptămânii viitoare, de către coaliție.

Dacă partidele vor cădea de comun acord, măsura desființării tichetelor se preconizează să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie.

Cu toate acestea, cei din industria ospitalității (HORA), nu este de acord cu propunerea Guvernului, cerându-i să mențină sistemul de tichete de masă pe carduri restricționate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Angajații ar putea primi tichetele de masă în bani
[Sursa: shutterstock.com]

Citește și: Cu ce vor fi înlocuite tichetele de masă ale angajaților. Se anunță noi beneficii pentru angajați

Există opinii contradictorii vizavi de eliminarea tichetelor

Cei din HoReCa motivează solicitarea, aducând în vedere importanța bonurilor în vederea încurajării personalului să ia masa de prânz, care are efecte importante asupra sănătății și a productivității în muncă.

„Anul acesta ne vedem nevoiţi constant să explicăm şi să ne opunem public unor modificări fiscale cărora nu le înţelegem sensul. Avem de această dată situaţia tichetelor, un instrument excelent care şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa, fie că vorbim de vouchere de vacanţă sau tichete de masă, ori cadou.

Acestea au generat anual peste 3 miliarde de lei încasări la bugetul de stat şi funcţionează cu succes de peste 20 de ani în România”, a susținut Ion Biriş, preşedinte HORA, potrivit sursei citate.

Conform unor studii, dacă lucrătorilor li se oferă bani, aceștia îi vor folosi pentru a cumpăra alimente. Astfel, acordarea contravalorii în bani a tichetelor de masă ar putea avea consecințe negative.

,,Studiile arată că angajaţii, dacă primesc o alocaţie în bani, nu o utilizează pentru achiziţia de hrană. Conform opiniei Centrului de Cercetări Financiare şi Monetare al Academiei Române ‘Victor Slăvescu’, o primă consecinţă a acordării în bani a alocaţiei de hrană va consta în anularea tuturor avantajelor, atât la nivelul societăţii (de natură economică, fiscal-bugetară, socială), cât şi la nivelul salariatului (de natură fiziologică şi psihologică).'',  au mai transmis reprezentanții HORA.

Citește și: Urmează schimbări majore în privința voucherelor de vacanță. Statul va oferi, gratuit, 1.450 de lei pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și echipament sportiv