Decizie neașteptată pentru români! Supermarketurile din România au început să raționalizeze anumite produse. Astfel, oamenii nu vor mai putea cumpăra anumite alimente în cantitățile dorite.
Dispar zahărul, făina și uleiul din magazine? Supermarketurile din România au luat o decizie radicală
Mai multe magazine din România au început să raționalizeze anumite produse. În supermarketurile Profi și Kaufland, clienții sunt anunțați că pot cumpăra de la 6 până la 20 de kilograme din această gamă de produse.
Spre exemplu, la un supermarket din Sectorul 3 al Capitalei, clienții pot cumpăra doar două baxuri de ulei, pe același bon.
Specialiștii din domeniul alimentar îi îndeamnă pe români să stea liniștiți că nu urmează nicio criză. Însă, va crește prețul alimentelor.
În același timp, în magazinele Kaufland sunt postate mesajele următoare la raioanele cu alimente:
”Vânzarea acestui produs este limitată la maximum 2 baxuri, pe client! Mulțumim pentru înțelegere!” și mesajul „Vânzarea produselor din categoriile făină/mălai/conserve legume/paste/săpun este limitată la maximum două baxuri, pe bonul fiscal”.
”E pandemie și oamenii trebuie să aibă ce mânca, de asta trebuie să se cumpere mai puține cantități.
În magazinele Profi sunt postate mesajele următoare:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
”Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 kilograme pe fiecare bon fiscal”.
Oamenii nu trebuie să se panicheze
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, susține că oamenii nu trebuie să se sperie, pentru că nu urmează o criză alimentară. Însă, prețurile alimentelor vor înregistra o creștere substanțială și există riscul ca micile afaceri să dispară de pe piață.
”Este foarte adevărat că ce e pe rețelele de socializare, ce se întâmplă în Anglia, conduce la cumpărături haotice. Nu mi se pare firesc ca unele magazine să ia măsuri pe cont propriu, cum sunt acele restricționări privind achiziția de produse alimentare. Instituțiile statului ar trebui să intervină. Nu e normal ca oamenii să facă asta, să se panicheze și să cumpere haotic. Faptul că se cumpără atât de mult, ca o soluție de moment, duce la o risipă alimentară. Produsele vor expira și vor fi aruncate. Nu cred că România va ajunge în situația în care să rămână fără alimente, pentru că noi avem resurse.
Dacă organizăm toți micii producători din țară, nu avem probleme privind resursele alimentare. Va fi o perioadă grea pentru că va crește prețul la alimente pe fondul pandemiei, secetei de anul trecut, scumpirilor la gaze și electricitate. Există riscul să se închidă o parte din afacerile mici, să scadă activitatea afacerilor mari pe fondul consumului scăzut”, susține Dragoș Frumosu.
Citeste si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc