Dividendele pe acțiuni: Mai complicat decat pare la prima vedere!

Author: Bogdan Frațilă

Dividendul de actiuni este o plată regulată pe care o primiți doar pentru că dețineți acțiuni ale unei anumite companii.

Sursa: PixaBay

Dividendul de actiuni este o plată regulată pe care o primiți doar pentru că dețineți acțiuni ale unei anumite companii.

Dividendul de actiuni este o plată regulată pe care o primiți doar pentru că dețineți acțiuni ale unei anumite companii. Într-un fel, este ca și cum ai câștiga bani pentru că nu faci aproape nimic, dar, ca majoritatea aspectelor legate de bani și de investiții, este mai complicat decât atât.

Sute de companii plătesc dividende, iar milioane de investitori încasează cecuri de dividende (sau depozite digitale) în fiecare an.

Companiile plătesc dividende pentru a atrage și a păstra investitorii, iar investitorii folosesc dividendele pentru a cumpăra alimente, a plăti datoriile sau a-și lua vacanțe. Unii oameni reinvestesc dividendele, ceea ce înseamnă că folosesc veniturile pentru a achiziționa acțiuni suplimentare și pentru a-și crește portofoliile.

Dividendele pot părea bani gratis, dar nu sunt. Ele sunt plătite din câștigurile unei companii, ceea ce înseamnă că un dividend reduce capacitatea companiei de a finanța investițiile viitoare- inclusiv cercetarea, modernizarea echipamentelor, dezvoltarea de noi produse și remunerarea angajaților.

Dividendele pot fi plăcute de primit, dar creșterea câștigurilor și produsele noi și interesante sunt cele care adesea propulsează o acțiune mai sus.

Ce este un dividend?

Un dividend este o sumă fixă de bani pe care unele companii o plătesc din profiturile lor fiecărui acționar, de obicei trimestrial și în numerar (monedă locală, sub forma unui cec sau a unei depuneri digitale în contul dumneavoastră de investiții).

Ocazional, o companie va plăti un dividend cu acțiuni, dar marea majoritate a dividendelor din acțiunile ordinare sunt distribuite sub formă de numerar.

Atunci când o companie plătește un dividend, acest lucru reduce valoarea câștigurilor reținute (după plata dividendului). De asemenea, un anunț privind dividendele îi ajută doar pe cei care dețin deja acțiunile, astfel încât ar putea face ca acțiunile să fie temporar mai puțin atractive pentru potențialii noi cumpărători (dividendul reduce nu doar câștigurile reținute, ci și numerarul disponibil al companiei).

De exemplu, să presupunem că acțiunile XYZ se tranzacționează la 50 de dolari și că există un miliard de acțiuni în circulație. În ultimul trimestru, compania a câștigat 2 dolari pe acțiune (sau 2 miliarde de dolari) și a anunțat un dividend de 0,50 dolari pe acțiune. După dividende, în condiții de egalitate, acțiunile se vor tranzacționa la 49,50 USD, iar profitul nerepartizat al XYZ va fi redus cu (0,50 USD x 1 miliard)= 500 milioane USD.

În timp ce poziția de numerar a XYZ ar fi redusă cu 500 de milioane de dolari, acționarii XYZ ar deține, în mod colectiv, 500 de milioane de dolari în numerar în plus.

Să ne uităm la un exemplu. La jumătatea anului 2022, acțiunile Apple (AAPL) se tranzacționau la 155 de dolari, iar compania plătea un dividend trimestrial de 23 de cenți pe acțiune. Asta înseamnă că, pentru fiecare acțiune pe care o dețineți, Apple v-ar tăia un cec de 23 de cenți în fiecare trimestru.

Dacă dețineai 100 de acțiuni, te-ai aștepta la 23 de dolari (0,23 dolari înmulțit cu 100) în fiecare trimestru, sau aproximativ 92 de dolari pe an.

În mod cert, 92 de dolari nu pare a fi o răsplată prea mare pentru a risca mai mult de 15.500 de dolari (100 de acțiuni înmulțite cu 155 de dolari pe acțiune). Dar dividendul Apple este relativ scăzut în raport cu standardele pieței bursiere. Unele acțiuni plătesc dividende mult mai mari, iar dacă dețineți suficiente acțiuni cu dividende, plata totală combinată poate fi semnificativă.

Merită să rețineți, totuși, că dividendele nu sunt garantate. O companie poate alege să crească, să reducă sau chiar să elimine programul de dividende în orice moment.

Cum judecați și comparați dividendele?

Uneori veți auzi că dividendele sunt denumite "randament" al unei acțiuni. Calcularea randamentului dividendelor este o modalitate de a determina dacă dividendele unei acțiuni sunt generoase sau doar echitabile și de a le compara cu dividendele unor acțiuni concurente.

Pentru a calcula randamentul dividendelor, luați dividendul anual pe acțiune (în cazul Apple, acesta este de 0,92 dolari, sau randamentul trimestrial de 23 de cenți pe acțiune înmulțit cu patru) și împărțiți-l la prețul pe acțiune (0,92 dolari împărțit la 155 de dolari pentru Apple la mijlocul anului 2022). Asta înseamnă un randament de 0,59%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În lumea randamentelor dividendelor, 0,59% este un nivel scăzut. Gigantul energetic ExxonMobil (XOM) are un randament al dividendelor de aproximativ 4%. Dividendul său trimestrial de la jumătatea anului 2022 este de 0,88 dolari, sau 3,52 dolari pe acțiune pe an. La prețul acțiunilor de 90 de dolari la jumătatea anului 2022, randamentul ar fi de (3,52 dolari ÷ 90)= 3,9%.

Randamentul dividendelor fluctuează în funcție de prețul acțiunii. Dacă prețul acțiunilor ExxonMobil ar crește la 95 de dolari, iar dividendul nu s-ar modifica, randamentul ar scădea la (3,52 ÷ 95)= 3,7%. Dacă acțiunile ar scădea la 50 de dolari, randamentul dividendelor ar crește destul de mult, la (3,52 ÷ 50)= 7,04%, dar asta nu ar fi neapărat o veste bună.

Sigur, este un randament ridicat, deocamdată. Dar atunci când prețul acțiunilor unei companii scade rapid- mai ales dacă este determinat de o scădere a profitabilității- o reducere a dividendelor poate fi iminentă. Iar dacă ați fi un investitor existent, scăderea prețului acțiunilor ar fi greu de înghițit, în ciuda randamentului mai mare al dividendelor.

Împachetarea unui portofoliu cu companii care plătesc dividende mari ar putea părea bani ușor de câștigat, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Nu uitați: randamentul crește pe măsură ce prețul acțiunilor scade. Așadar, un randament ridicat ar trebui să vă atenționeze să verificați graficul acțiunii și să vedeți dacă a scăzut mult în ultima vreme. Apoi, aflați de ce.

Ar putea părea mai logic ca o companie să-și păstreze profiturile și să le reinvestească în creșterea afacerii. Dar este important și pentru a atrage noi investitori și pentru a-i păstra pe cei actuali. În cazul în care prețul acțiunilor nu urcă prea mult- fie pentru că firma înregistrează o creștere lentă, fie pentru că a pierdut teren într-o industrie competitivă-, aceasta poate cheltui o parte din profituri pe dividende, menținându-i mulțumiți pe investitorii actuali și, poate, atrăgând noi investitori care caută un venit.

O companie experimentată, cu profituri mari, se poate confrunta cu presiuni din partea investitorilor pentru a iniția un dividend, dacă acțiunile se află în impas. Sau o companie ar putea să aibă rezultate bune și să genereze atât de mulți bani încât să fie presată să plătească acționarilor o parte din acești bani.

Procentul din profituri pe care o companie îl plătește sub formă de dividende variază. Nu uitați că, cu cât procentul este mai mare, cu atât mai puțin poate investi compania în creșterea viitoare. Când Apple a raportat profituri trimestriale de 1,20 dolari pe acțiune la mijlocul anului 2022, a planificat un dividend de 23 de cenți, adică aproximativ 19% din profiturile trimestriale. Acei 19% se numește rata de plată a dividendelor.

Între timp, pentru același trimestru, producătorul de echipamente de construcții Caterpillar (CAT) a câștigat 2,88 dolari pe acțiune și a plătit 1,11 dolari pe acțiune sub formă de dividende. Asta înseamnă că CAT a cheltuit aproximativ 38% din profitul său trimestrial pe dividende.

Face acest lucru ca CAT să fie o acțiune mai bună de cumpărat decât Apple? Nu neapărat, deoarece ar putea însemna că există un potențial de creștere mai mic pentru CAT- sau mai puține utilizări alternative pentru banii pe care îi are la îndemână.

Ar trebui ca acțiunile care plătesc dividende să facă parte din portofoliul dvs. și în ce procent? Depinde în mare măsură de cunoașterea obiectivelor dumneavoastră de investiții- de exemplu, dacă vizați un venit sau o creștere pe termen lung- și de înțelegerea toleranței dumneavoastră la risc. Un randament ridicat al dividendelor ar putea părea bani gratis. Dar ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare că norocul unei companii se estompează, iar dividendele viitoare ar putea fi reduse sau eliminate.

Atunci când investiți în acțiunile unei companii, cumpărați o parte din profitul viitor al acesteia. Aceste profituri pot fi returnate acționarilor prin dividende periodice sau pot fi reținute de companie pentru a-și finanța operațiunile curente și viitoare.

Citește și: Broker cu tranzacționarea acțiunilor fără comisioan? Care e capcana?

Citește și: 7 Caracteristici vestigiale ale corpului uman

Citește și: Aceste pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.