Doctor Lorelei Nassar, despre tratamentele stomatologice în cazul femeilor însărcinate: "Ar trebui să avem o evaluare stomatologică la jumătate de an"

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 18 apr 2023, 04:55

Lorelai Nassar, medic stomatolog-implantolog,

Tratamente stomatologice in timpul sarcinii? Da sau Nu? Doctor Lorelei Nassar a oferit câteva informații pentru femeile însărcinate.

Multe dintre femeile însărcinate întreabă daca sunt recomandate tratamentele dentare în sarcină și dacă acestea pot afecta în vreun fel evoluția sarcinii. În acest context, Lorelei Nassar a decis să vină în ajutorul grădinuțelor cu  câteva sfaturi.

Citeste si: Remedii naturale pentru tratarea arsurilor solare. Sfaturile lui Gabriel Balcangiu-Stroescu, medic dermatolog, la Dimineața cu noi, 15 iulie 2022

Doctor Lorelei Nassar, despre tratamentele stomatologice în cazul femeilor însărcinate

Este bine ca femeile însărcinate să fie informate cu privire la procedurile și tratamentele stomatologice ce pot fi efectuate în timpul sarcinii. De aceea, Lorelei Nassar, medic stomatolog-implantolog, a făcut câteva dezvăluiri în cadrul emisiunii Dimineața cu noi, despre tratamentele stomatologice pe le pot face femeile gravide.  

"Realitatea este că, ideal ar trebui să avem o evaluare stomatologică la jumătate de an.

În genere, există preconcepția că sarcina deprivează persoana în cauză de calciu, ceea ce e total greșit, pentru că corpul nostru are foarte multă grijă de statusul fătului și de păstrarea de sine de a ține în echilibru și armonie. Astfel că, indiferent de consumul de calciu, procentul din dinți și din oase rămâne absolut neschimbat. Ce se întâmplă în timpul sarcinii este din cauza schimbărilor hormonale. Gingiile devin ușor tumefiate, ușor hiperemiate și sângerează cu mai multă ușurință.
De altfel, fenomenul acesta îl găsim și în perioadele de ciclu menstrual. Din cauza acestei sângerări și sensibilități gingivale, pacienta poate să acuze dureri",
a explicat medicul Lorelei Nassar.

Citeste si: Demonstrație uluitoare de talent muzical: Bursucu, recital de excepție la “Duet cu Alexandra”, pe canalul de YouTube theXclusive!

Medicul Lorelei Nassar a explicat la "Dimineața cu noi" că hiperaciditate din stomac poate să fie un factor care să producă eroziuni dentare  Acesta poate afecta negativ suprafețele dentare și poate provoca mici zone de eroziune.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

"Hiperaciditate din stomac poate să fie un factor care să producă aceste eroziuni dentare. În primul trimestru lucrurile se întâmplă cu mai multă virulență. Acesta este un timp în care nu se preferă să se facă tratamente stomatologice. De ce? Pentru că în primul trimestru există frecvență mai mare de avorturi spontane și nu se dorește asocierea într-un episod neplăcut cu tratamentul stomatologic. 

Hiperaciditate gastrică poate afecta negativ suprafețele dentare, dar mai curând ar provoca mici zone de eroziune decât carii.

Vizite de genul acesta pentru detartraj, pentru remineralizare, pentru tratamente neinvazive și care nu implică anestezie, se pot face oricând.

În primul și ultimul trimestru nu sunt indicate tratamente stomatologice, dar dacă ele sunt imperios necesare... Să spunem, o femeie în ultimul trimestru de sarcină are dureri atroce și trebuie neapărat să i se facă o extracție, mai bine să i se facă un pic de anestezie și să i se facă extracția

respectivă decât să fie lăsată cu durerile acelea, pentru că va fi nevoită să ia analgezice și durerea în sine declanșează schimbări hormonale în corp, care influențează în mod negativ copilașul", a explicat Lorelei Nassar. 

Radiografia dentara în timpul sarcinii

Multe graviduțe se întreabă dacă pot face radiografii dentare în timpul sarcinii. Ei bine, medicul Lorelei Nassar a dezvăluit că viitoare mămici pot să facă radiografiile dentare, acestea fiind mai puțin periculoase dintre toate categoriile de radiografii.

"Femeile gravide pot să facă radiografii, pentru că în orice centru de radiologie femeile sunt întrebate dacă există posibilitatea să fie însărcinate și ele sunt protejate cu un șorț din plumb", a adăugat medicul.

Ce este hipnoza medicală?

Hipnoza medicala poate fi descrisă ca fiind starea de detașare a subconștientului de conștient. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode și non-invazive de management al stresului.

"Hipnoza medicală este un instrument extraordinar și total neinvaziv. Un instrument de vindecare a temerilor de vindecare. Hipnoza medicală este un instrument foarte simplu prin care se comunică. Poate dura de la câteva minute la câteva ore", a conchis Lorelei Nassar.