Medicul sud-african, Angelique Coetzee, care a descoperit pentru prima dată varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2, a dezvăluit că a fost presată de guvernele mai multor țări europene să nu spună că variantă are o gravitate redusă.
Doctorița care a descoperit Omicron susține c-a fost presată să-și schimbe declarațiile
Angelique Coetzee, unul dintre oamenii de știință care a descoperit tulpina Omicron a coronavirusului, susține într-un interviu pentru The Daily Telegraph, citat de Daily Mail și Adevărul, că politicieni și oameni de știință europeni au făcut presiuni asupra sa pentru a ascunde că noua tulpină a coronavirusului dă forme ușoare.
"Din cauza mutaţiilor suferite de virus, alţi oameni de ştiinţă şi politicieni, care nu erau din Africa de Sud, mă contactau insistent pentru a-mi spune că descoperirile mele sunt eronate.
"Politicienii care m-au contactat voiau să spun aşa: «În Africa de Sud, sunt forme uşoare, dar în Europa sunt forme foarte foarte severe». A fost o presiune uriaşă asupra mea. Atât din partea oamenilor de ştiinţă din Europa, cât şi dinspre politicieni. Mi s-a cerut, în mod repetat: «Te rog, nu spune că e boală blândă»", a continuat medicul sud-african.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Doctorul Coetzee a declarat că era convinsă de rezultatele descoperite de ea, deoarece majoritatea pacienţilor din Africa de Sud, infectaţi cu Omicron, aveau simptome uşoare, comparativ cu bolnavii care fuseseră infectaţi cu Delta. Practic, vorbim despre dureri de gât şi o stare de oboseală, potrivit medicului sud-african.
"Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară. Mi s-a cerut să mă abțin de la astfel de declarații și să spun că este o boală gravă.
Nu spun că nu ești bolnav când suferi de o formă ușoară a bolii. Definiția bolii ușoare Covid-19 este clară și este o definiție a OMS- pacienții pot fi tratați la domiciliu și nu sunt necesare oxigenul sau spitalizarea. O boală gravă este una în care vedem infecții respiratorii pulmonare acute – oamenii au nevoie de oxigen, poate chiar de respirație artificială. Am văzut asta cu Delta, dar nu cu Omicron. Așa că le-am spus oamenilor: „Nu pot să spun așa, pentru că nu este ceea ce vedem.
Mă acuză că mint, că am minimalizat Omicron din cauza felului în care a fost în Europa. În mintea lor, este imposibil ca o boală cu peste 38 de mutații să fie ușoară. Dar am afirmat de multe ori înainte - COVID poate fi o boală gravă dacă ești nevaccinat și ai comorbidități, dar pentru majoritatea oamenilor este o boală ușoară. Eu sunt cel care i-a văzut pe pacienți la prima mână, dar politicienii nu vor asculta", a afirmat Angelique Coetzee.
Australienii confirmă: „Rata spitalizării e până la 80 la sută mai mică“
Descoperirile medicilor din Africa de Sud au fost confirmate, în totalitate, de omologii lor australieni. Kerry Chant, omul care conduce direcţia de Sănătate Publică din New South Wales, a aprobat tot ce a aflat doctorul Coetzee, odată ce cazurile cu Omicron au început să crească în New South Wales.
Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliminat. Alexandru Rafila a anunțat exact când scăpăm de document
Medicul australian a spus că, pe baza datelor venite din Africa de Sud, dar şi cele din Australia, numărul pacienţilor infectaţi cu Omicron, care au necesitat spitalizare, era mult mai mic, comparativ cu varianta Delta.
„Datele obţinute demonstrează că Omicron dă o formă uşoară a bolii, comparativ cu Delta. Iar în cazul variantei Omicron, riscurile spitalizării sunt între 60 şi 80 la sută mai mici, comparativ cu Delta“, a spus Kerry Chant.