Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acuzate de omor, au fost eliberate din arestul preventiv! Declarațiile făcute de ministrul Sănătății, după decizia instanței

Autor: Diana Ghita

Cele două doctorițe au fost eliberate din arestul preventiv

Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, aflate în centrul unui caz controversat legat de 17 decese suspecte la Spitalul Sfântul Pantelimon, au fost eliberate din arestul preventiv pe data de 20 august, după o decizie definitivă a Curții de Apel București.

Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Spitalul Sfântul Pantelimon, au părăsit Arestul Capitalei în jurul orei 18:35, însă au refuzat să facă orice declarație presei. În pofida seriozității acuzațiilor, Curtea de Apel București a decis să admită contestațiile depuse de avocații celor două doctorițe împotriva deciziei inițiale a Tribunalului București și, astfel, s-a hotărât eliberarea lor din arest.

Decizia eliberării doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon este definitivă

Decizia Curții de Apel este definitivă, ceea ce înseamnă că, cel puțin pentru moment, Maria Miron și Mirela Păiuș se vor bucura de libertate până la continuarea procedurilor judiciare.

„Desființează încheierea atacată și rejudecând în fond, decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate dacă nu sunt reținute în alte cauză.

Definitivă”, 
se arată în minuta instanței.

Maria Miron, cunoscută în presă sub porecla „Doamna cu coasa”, și colega ei, Mirela Păiuș, au fost arestate preventiv pe 8 august, sub acuzațiile grave de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare. Cele două erau acuzate că ar fi fost implicate în decesele suspecte ale unor pacienți de la secția ATI a Spitalului Pantelimon.

Citește și: Anchetă la Spitalul Pantelimon. Rudele pacienților care au murit fac declarații cutremurătoare: „A fost ultima oară când am vorbit cu el. Ceva s-a întâmplat” Procurorii cercetează încă 5 decese suspecte din aprilie

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

Ce declarații a făcut ministrul Sănătății, după decizia instanței de a le elibera pe doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon 

Cazul a ridicat întrebări cu privire la statutul profesional al celor două doctorițe. Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă acestea vor putea să își reia activitatea, având în vedere că au fost suspendate din funcții în urma acuzațiilor aduse.

„Atâta timp cât instanța nu le interzice, ele se pot întoarce la muncă, Dar, vă dați seama, două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea și prin asemenea presiune publică… reintegrarea în muncă

pentru ele va fi dificilă. Oricine ar trece printr-o asemenea experiență nu se poate întoarce la muncă imediat. Și pentru ele, evident, trebuie să existe o perioadă de pauză”, a explicat Alexandru Rafila ministrul Sănătății.

Oficialul a mai specificat că, în România, trebuie respectată prezumția de nevinovăție până când o instanță va stabili clar vinovăția sau nevinovăția persoanelor implicate. El a adăugat că respectarea demnității umane și profesionale este esențială și a sugerat că aceste principii ar fi fost compromise în cazul de față.

Citește și: Ea este doctorița care stabilea ce pacienți „trebuie să moară” la Spitalul Pantelimon! Anchetatorii au descoperit o listă cu victimele ei

„Sigur, dacă ele sunt vinovată să plătească pentru vinovăția lor, dar aceste principii trebuie respectate, mai ales dacă încălcarea lor (n.r. prezumția de nevinovăție și atacul la profesie) se răsfrâng asupra întregului corp medical”, a adăugat Alexandru Rafila.

 


Episodul 51 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi,11 septembrie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.