Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Spitalul Sfântul Pantelimon, au părăsit Arestul Capitalei în jurul orei 18:35, însă au refuzat să facă orice declarație presei. În pofida seriozității acuzațiilor, Curtea de Apel București a decis să admită contestațiile depuse de avocații celor două doctorițe împotriva deciziei inițiale a Tribunalului București și, astfel, s-a hotărât eliberarea lor din arest.
Decizia eliberării doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon este definitivă
Decizia Curții de Apel este definitivă, ceea ce înseamnă că, cel puțin pentru moment, Maria Miron și Mirela Păiuș se vor bucura de libertate până la continuarea procedurilor judiciare.
„Desființează încheierea atacată și rejudecând în fond, decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate dacă nu sunt reținute în alte cauză.
Maria Miron, cunoscută în presă sub porecla „Doamna cu coasa”, și colega ei, Mirela Păiuș, au fost arestate preventiv pe 8 august, sub acuzațiile grave de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare. Cele două erau acuzate că ar fi fost implicate în decesele suspecte ale unor pacienți de la secția ATI a Spitalului Pantelimon.
Ce declarații a făcut ministrul Sănătății, după decizia instanței de a le elibera pe doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon
Cazul a ridicat întrebări cu privire la statutul profesional al celor două doctorițe.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Atâta timp cât instanța nu le interzice, ele se pot întoarce la muncă, Dar, vă dați seama, două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea și prin asemenea presiune publică… reintegrarea în muncă pentru ele va fi dificilă. Oricine ar trece printr-o asemenea experiență nu se poate întoarce la muncă imediat. Și pentru ele, evident, trebuie să existe o perioadă de pauză”, a explicat Alexandru Rafila ministrul Sănătății.
Oficialul a mai specificat că, în România, trebuie respectată prezumția de nevinovăție până când o instanță va stabili clar vinovăția sau nevinovăția persoanelor implicate. El a adăugat că respectarea demnității umane și profesionale este esențială și a sugerat că aceste principii ar fi fost compromise în cazul de față.
„Sigur, dacă ele sunt vinovată să plătească pentru vinovăția lor, dar aceste principii trebuie respectate, mai ales dacă încălcarea lor (n.r. prezumția de nevinovăție și atacul la profesie) se răsfrâng asupra întregului corp medical”, a adăugat Alexandru Rafila.