ULTIMĂ ORĂ! Documentul a fost publicat deja în Monitorul Oficial! Programul "Anghel Salighy" a fost adoptat

Autor: Alexandra Gabriela
Actualizat: 01 aug 2022, 06:05
Actul normativ adoptat de OUG
Sursa: Unsplashed

Programul național de Investiții "Anghel Salighy" a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Documentul conform căruia Ordonanța de urgență a dat frâu liber Programului Național de Investiții "Anghel Salighy" a fost publicat în seara zilei de luni în Monitorul Oficial. După ce investitorii Expert Forum împreună cu alte 17 organizații non-guvernamentale, dar și grupuri civice i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu excepția de neconstituționalitate a acestui act normativ, documentul a primit undă verde. 

Astfel, programul derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perioada 2021-2028 are un buget alocat de 50 de miliarde de lei. Suma este valoarea maximă în baza căreia se pot încheia contracte de tipul finanțărilor multianuale.

Citeste si: Este anunțul momentului în România! Se schimbă legea! Devine OBLIGATORIU de săptămâna viitoare

"În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii necesare pentru echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a

teritoriului naţional (…).

Pot fi finanţate prin prezentul program obiectivele de investiţii care nu sunt incluse la finanţare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naţionale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale." prevede documentul publicat în Monitorul Oficial.

Obiective realizate în cadrul programului derulat de Ministerul Dezvoltării

Programul ce se întinde pe o perioadă de șapte ani are ca scop realizarea următoarelor obiective:

 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  1. alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;
  2. sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale;
  3. drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice;
  4. sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la
    sistemul de transport al gazelor naturale

Actul normativ, adoptat prin cvorum

De la ședința specială au fost absenți miniștrii USR-PLUS, dar cu toate acestea, premierul Florin Cîțu a adoptat actul normativ prin cvorum.

Miniştrii USR PLUS, deşi sunt plătiţi pentru asta, nu au venit astăzi la şedinţa de guvern, dar am avut cvorum şi am aprobat singurul punct de pe ordinea de zi – Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Eu vreau să fie foarte clar că ceea ce avem în acest program este în programul de guvernare şi nu facem altceva prin decizia de azi, respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă sau să nu respecte programul de guvernare." a declarat premierul României.

Mai mult, Florin Cîțu  a menționat faptul că documentul are la bază un plan de investiții, ce urmează să fie corelat cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, premierul a declarat că toate procedurile au fost respectate în cazul adoptării proiectului de față.

Citeste si: Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției. „Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze!”

" De aceea, fac din nou apel la maturitate politică, pentru că în doar câteva săptămâni avem un plan foarte important pentru România, PNRR, care va aduce în România investiţii de aproape 30 de milioane de euro. Avem nevoie de această coaliţie. Doar această coaliţie, din punctul meu de vedere, poate să implementeze acest plan de investiţii." a mai adaugat prim-ministrul Cîțu.