Pe fondul pandemiei de coronavirus, Romania a intrat in stare de urgenta in data de 16 martie timp de 30 de zile. Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 3, libertatea de miscare a fost limitata.
Astfel, se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintelor cu exceptii: interes profesional, de la locuinta la locurile de desfasurare a activitatii (institutii media, santiere, unitati de productie etc.), deplasarea pentru achizitionarea de bunuri, deplasarile pentru asistenta medicala, pentru donarea de sange, realizarea de activitati agricole.
Pentru verificarea motivului deplasarii, cetatenii sunt obligati sa aiba asupra lor o declaratie pe proprie raspundere. Ministerul de Interne a actualizat modelul recent, oferind o varianta simplificata.
Citeste si: Coronavirus: ce schimbari produce coronavirus in corpul uman. Ce au descoperit legistii la autopsii
Citeste si: Dezinfectant: cum sa faci dezinfectant acasa
Citeste si: Locuri de munca disponibile in timpul crizei de coronavirus: unde se fac angajari
Noua versiune: descarca declaratia pe propria raspundere pentru starea de urgenta
Noua versiune a declaratiei pe propria raspundere pentru starea de urgenta a fost simplificata in privinta datelor care necesita a fi completate.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Descarca declaratia pe propria raspundere pentru starea de urgenta AICI.
Declaratia pe propria raspundere pentru starea de urgenta: ce contine noua versiune
Noua versiune a declaratiei pe proprie raspundere elimina multe dintre campurile care trebuiau completate initial. Trebuiesc specificate numele si prenumele, data nasterii si adresa locuintei, dupa care trebuie ales motivul deplasarii.
S-au eliminat astfel campuri precum CNP, seria si numarul cartii de identitate, mentionarea adresei din buletin sau a numelui mamei sau al tatalui.
Declaratia pe propria raspundere pentru starea de urgenta: cum se completeaza
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand ulterior tiparirea si semnatura olografa a titularului.
De asemenea, documentul poate fi tiparit si completat olograf („de mana”) in campurile predefinite, necesitand totodata semnatura olografa a titularului.
Totodata, declaratia pe proprie raspundere poate fi redactata integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie.
În privinta prezentarii declaratiei pe proprie raspundere/adeverintei eliberata de angajator personalului abilitat sa verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art.
4, alin 4, din Ordonanta Militara 3/2020), aceasta se va realiza in sensul prezentarii fotografiei documentului mentionat, pe care trebuie sa figureze semnatura olografa a titularului (declaratia pe proprie raspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverinta angajator).Persoana va prezenta declaratia pe proprie raspundere/adeverinta de la angajator impreuna cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.