Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere 2022. În cât timp se primește noul permis auto

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 aug 2023, 03:10

De ce acte avem nevoie pentru a ne schimba permisul de conducere

Sursa: shutterstock

Schimbarea permisului de conducere se poate realiza mai rapid dacă știți deja de ce documente aveți nevoie pentru a primi altul.

Procesul de schimbare a permisului de conducere s-a simplificat în decursul anilor, iar acum, un document dintre cele necesare poate fi completat în format electronic.

Citeste si: Ministerul Apărării Naționale face recrutări din 24 octombrie. Ce trebuie să facă românii care vor să îndeplinească serviciul militar în rezervă

Documente necesare pentru schimbarea permisului

Permisul auto se poate schimba dacă acesta nu mai este în perioada de valabilitate, această schimbare poate avea loc înainte, când se va elibera un duplicat, sau după termenul expirării. Însă acesta nu este singurul caz în care permisul se poate schimba.

Schimbarea permisului de conducere se face și dacă posesorul își schimbă numele, în cazul în care pierde, deteriorează sau îi este furat permisul auto actual.

Documentele ce trebuie să fie în dosar pentru schimbarea permisului de conducere în anul 2022 sunt:

-cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu,

-actul de identitate al solicitantului, în original,

-dovada de plată a contravalorii permisului de conducere-89 de lei, ce se poate face și online,

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

-permisul de conducere, în original,

-fișă medicală pentru schimbarea permisului de conducere.

Fișa medicală reprezintă un document emis de o unitate medicală autorizată, ce atestă că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru a conduce. Pentru ca fișa medicală să fie completă, vor fi necesare următoarele examinări ale specialiștilor din oftalmologie, ORL, ortopedie, medicină internă, neurologie, psihiatrie și pneumologie, în cazul persoanelor ce au permis auto pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

Citeste si: Reguli noi la circulația în sensul giratoriu. Cine și cum va trebui să acorde prioritate

Perioada de primire a permisului auto

Permisul de conducere este livrat cu ajutorul Poștei Române, la adresa indicată de titular sau se poate ridica de acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare.

Termenul de livrare al permisului de conducere este cuprins între 5-15 zile.

Până va fi gata permisul, solicitantului i se va elibera un document înlocuitor, pe o perioadă de 15 zile. Dacă după cele 15 zile solicitantul nu poate fi găsit sau identificat la adresa trecută în cerere, permisul de conducere se va ridica personal de la serviciul public comunitar ce se află în raza de competență a acelei adrese.

Citeste si: Reguli noi pentru obținerea actelor de identitate. Ce trebuie să știe cei care vor să își schimbe buletinul

Surse: drpciv.ro, stirileprotv.ro