Documentul care va fi introdus în România începând cu data de 1 iulie. Cine trebuie să îl descarce?

Autor: Amalia Georgescu
Autoritățile au anunțat cine poate folosi certificatul digital european și de unde poate fi descărcat
Sursa: unsplash

Autoritățile au anunțat introducerea în România a unui document foarte important și care va facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Ce se va întâmpla începând cu data de 1 iulie?

Luna iulie va veni cu o schimbare importantă pentru români. Începând cu data de 1 iulie, certificatul digital european pentru COVID-19 va fi disponibil și în România. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat ce categorii de persoane îl pot descărca și care este scopul acestui certificat.

Anunț oficial despre certificatul digital european pentru COVID-19. Ce români pot beneficia de acest document?

Autoritățile au menționat că certificatul digital european pentru COVID-19 vine în sprijinul celor care își doresc să călătorească în spațiul european fără griji și fără interdicții. După ce Parlamentul European a aprobat forma finală a certificatului digital european pentru COVID-19, reprezentanții autorităților din România au anunțat că documentul va fi disponibil și pentru români începând cu data de 1 iulie 2021, acesta având o valabilitate de 12 luni.

Chiar dacă acest certificat le va permite oamenilor să călătorească în țările membre ale Uniunii Europene mai ușor, autoritățile au menționat că nu va reprezenta o condiție pentru libertatea de circulaţie.

Citeste si: Reguli pe care toți românii trebuie să le respecte, începând de MÂINE. E oficial!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Certificatul digital european pentru COVID-19 va fi disponibil atât online, cât și pe suport de hârtie și va avea un cod QR. Acest document va arăta dacă posesorul lui a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a obținut un rezultatul negativ la testul COVID sau dacă s-a vindecat de noul coronavirus. Practic, acest document poate fi descărcat de toate persoanele care se regăsesc în situațiile de mai sus.

"Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat- n.r.)

începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă.", a precizat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Noi reguli pentru turiștii care optează pentru litoralul românesc. Ce trebuie să faci atunci când mergi la plajă