Dolarul puternic creează dificultăți pentru întreprinderile americane!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 iul 2023, 03:50

Un dolar american în creștere erodează alte valute și face ravagii în economii!

Sursa: PixaBay

Un dolar american în creștere erodează alte valute și face ravagii în economii!

Un dolar american în creștere erodează alte valute și face ravagii în economii. Dar afectează și cererea pentru exporturile americane, provocând pierderi dureroase întreprinderilor americane.

Dolarul american zboară la înălțime. Pentru o mare parte a lumii, acest lucru este o tragedie, deoarece monedele din întreaga lume se depreciază și, ca urmare, economiile intră în dificultate. Dar nu doar cetățenii, întreprinderile și guvernele din afara SUA resimt durerea.

Unele întreprinderi americane resimt, de asemenea, vânturi frontale asupra veniturilor lor din cauza dolarului în creștere. În timp ce turiștii americani se bucură de vacanțe ieftine în Marea Britanie și Japonia, iar importatorii se bucură de bunuri mai ieftine din străinătate, exportatorii și întreprinderile americane cu operațiuni internaționale înregistrează pierderi, deoarece produsele și serviciile lor devin prea scumpe pentru cumpărătorii străini.

Sezonul câștigurilor din trimestrul al treilea a început și rezultatele descurajante ale multor companii americane își fac deja apariția.

În condițiile în care nu se întrevăd prea multe finaluri pentru multiplele crize economice și sociale din întreaga lume, iar Rezerva Federală a SUA este hotărâtă să continue majorarea ratelor dobânzilor, domnia dolarului ar putea doar să se întărească. Unii analiști consideră că costurile pentru unele companii ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde.

Graba de a se pune la adăpost

Dolarul american a urcat cu peste 16% în 2022, potrivit Dollar Index al Wall Street Journal, care măsoară dolarul în raport cu 16 monede.  Săptămâna trecută, yenul japonez a coborât la minimul ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul, înainte ca guvernul de la Tokyo să intervină, se pare, pentru a susține moneda. Lira sterlină britanică a atins, de asemenea, minime istorice luna trecută, înregistrând acum o scădere de 16% de la un an la altul (YTD) în raport cu dolarul, în timp ce euro s-a prăbușit cu peste 13% YTD.

Dolarul a crescut în ultimul an, deoarece multiplele crize globale și acțiunile guvernamentale au făcut ca această monedă să devină atractivă pentru investitorii internaționali. Dolarul este considerat un refugiu sigur în fața turbulențelor financiare. Criza energetică din Europa și războiul Rusiei din Ucraina, precum și teama continuă de recesiune, au împins investitorii să cumpere dolari, care tind să fluctueze mai puțin decât alte monede.

O provocare adevarata

Ascensiunea dolarului a fost profund dăunătoare pentru economiile din întreaga lume, în mare parte pentru că dolarii sunt o necesitate în economia globală. Potrivit Congressional Research Service, "aproximativ jumătate din comerțul internațional este facturat în dolari, iar aproximativ jumătate din toate împrumuturile internaționale și din titlurile de creanță globale sunt denominate în dolari".

Pe măsură ce dolarul crește, țările s-au confruntat cu tensiuni fiscale, fuga de capital și o creștere economică mai slabă, deoarece importurile și finanțarea datoriilor devin mai scumpe pentru întreprinderi și guverne.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Dar nu se poate presupune că, de partea cealaltă, toți cetățenii și întreprinderile americane sunt beneficiarii dolarului puternic. Este posibil ca turiștii americani să se bucure de cele mai accesibile vacanțe din ultimul sfert de secol, deoarece banii lor valorează mai mult în străinătate, dar reversul pagubelor economice din țările străine este scăderea afacerilor pentru unele companii americane.

Aproximativ 30% din câștigurile companiilor americane provin din afara țării, astfel că mulți exportatori americani și companii cu prezență internațională resimt durerea provocată de scăderea cererii externe.

Un început dificil pentru sezonul câștigurilor

Pe măsură ce sezonul câștigurilor din trimestrul al treilea intră în a doua săptămână, companiile aruncă deja umbră asupra dolarului în creștere. Deja în iunie, agenția de știri Bloomberg a raportat că "schimbul valutar" a fost menționat în apelurile privind câștigurile la o rată nemaiîntâlnită din 2019. Firmele americane precum producătorul de software Microsoft, corporația de comerț cu ridicata Costco și compania de software Salesforce s-au numărat printre companiile care au remarcat că vânturile de vânt valutar afectează profiturile la începutul acestui an, determinându-i pe unii să își reducă previziunile de profit. Companiile dau deja vina pe dolar din nou în acest trimestru. În timp ce compania de bunuri de consum Proctor & Gamble a avut o performanță mai bună decât se aștepta în al treilea trimestru, compania a înregistrat primul declin anual al vânzărilor din ultimii cinci ani, dând vina pe dolarul puternic pentru că i-a afectat dramatic vânzările. De atunci, compania și-a redus previziunile privind veniturile anuale.

Serviciul de streaming Netflix și firma de îngrijire a sănătății Johnson & Johnson au depășit, de asemenea, fiecare dintre ele așteptările analiștilor, dar companiile au remarcat în mod similar că vânturile din partea valutară le-au afectat profiturile. Microsoft a înregistrat cea mai slabă creștere din ultimii cinci ani, fluctuațiile valutare scăzând veniturile cu 2,3 miliarde de dolari (2,29 miliarde de euro).

Taylor nu a vrut să facă previziuni privind moneda, dar a spus: "În condițiile în care ratele dobânzilor continuă să crească cel puțin până în acest an, iar inflația și o încetinire globală, se pare că există riscul unei întăriri susținute a dolarului pentru o perioadă de timp susținută".

Citeste si: Turcia considera reglementarea crypto! Afla ce se intampla

Citeste si: META o ia la vale…Ce se intampla cu Mark Zuckerberg si planul lui?

Citeste si: Proiectul românesc Crypto.ro „a închis” Wall Street înainte de lansarea Academiei Crypto.ro