Doliu în lumea filmului românesc! Marea actriță Valeria Seciu a murit

Autor: Alina Petre
Actualizat: 06 iun 2023, 04:50

Actrița Valeria Seciu

Doliu în lumea filmului românesc, după ce marea actriță Valeria Seciu a murit.

Doliu în lumea filmului românesc, după ce marea actriță Valeria Seciu a murit. Tragicul anunț a fost făcut public de UNITER pe o rețea de socializare. 

Citeste si: A murit Civan Canova, actorul care a dat viață personajului Rahmi în serialul ”Furtună pe Bosfor”, difuzat de Kanal D. Care sunt cauzele decesului

Actrița Valeria Seciu a murit

Valeria Seciu s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani. Actrița a participat la cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc. 

„Valeria Seciu (2 august 1939- 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească",

a transmis UNITER într-o postare pe Facebook.

Cine a fost Valeria Seciu

Valeria Seciu s-a născut la 2 august 1939 în Bucureşti.

Ea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). De la absolvirea facultăţii, timp de 13 ani (1964-1977), a jucat în trupa Teatrului Naţional în spectacole precum: ”Eminescu” (1964), ”Răzvan şi Vidra” şi ”Apus de soare” (1967), ”Enigma Otiliei” (1968), ”Idiotul” (1969), ”Cui i-e frică de Virginia Wolf?”(1970), ”Pisica în noaptea Anului Nou” şi ”Jocul de-a vacanţa” (1971), ”Richard al

III-lea” (1976).

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Încă din anul 1078 a fost prezentă în multe piese jucate pe scena Teatrului Mic, printre care: ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello (1978), ”Maestrul şi Margareta” de M.

Bulgakov (1980), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981), ”Dama cu camelii” de AL. Dumas (1985), ”Pescăruşul” de Cehov (1993), ”Spirit” de Margaret Edson (2001), ”Cum gândeşte Amy” de David Hare, (2005), ”Furtuna” de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, ”Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007) ş.a.

A desfăşurat o activitate bogată şi pe scenele altor teatre bucureştene, jucând în piese precum: ”Hamlet” în regia lui Liviu Ciulei (2000 – Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), în piesa ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Act (Teatrul

Studio din Timişoara, 2002), ”Cronica Sofistului” (Teatrul Act).

A câştigat Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă

Valeria Seciu a câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ‘Spirit’, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic.

Actrița a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”.

În anul 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ”Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu. La Gala Premiilor UNITER, din aprilie 2007, cariera actriţei a fost încununată, fiindu-i oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.

Iar în 2009, tot la Gala Premiilor UNITER, Valeria Seciu a primit distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din ”Lear”, regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din Capitală.

Citeste si: Doliu în sportul românesc! Baschetbalista Alessia Maria Raiciu a murit chiar în ziua în care împlinea 18 ani