Doliu în lumea sportului românesc! Sonia Iovan, campioană olimpică la gimnastică, și-a găsit sfârșitul în Franța

Autor: Diana Ghita

Sonia Iovan s-a stins din viață recent

Sursa: Facebook Federația Română de Gimnastică/ Facebook Dana Sofronie

Federația Română de Gimnastică a anunțat, cu profundă tristețe, decesul unei figuri emblematice din sportul românesc, Sonia Iovan. Fosta gimnastă, care a făcut parte din prima echipă a României medaliată la Jocurile Olimpice, s-a stins din viață în Franța.

Sonia Iovan locuia în Franța de mai mulți ani, departe de luminile reflectoarelor care i-au acompaniat cariera sportivă. Aceasta s-a stins din viață la onorabila vârstă de 88 de ani.

Sonia Iovan a avut o carieră impresionantă în gimnastică 

Vestea cutremurătoare a morții gimnastei a fost dată de Federația Română de Gimnastică (FRG), pe pagina oficială de Facebook. Pe lângă tristul anunț, reprezentanții federației au prezentat o parte din parcursul regretatei sportive.

„Componentă a primei echipe de gimnastică medaliate la Jocurile Olimpice, bronz la Melbourne în 1956, Sonia Iovan a plecat să facă gimnastică în cer. Despre Sonia Iovan, Emanuel Fântâneanu scria: “Născută în 1935, la Cluj a început să practice gimnastica la Liceul Financiar din Cluj. A activat la Clubul Știința București, antrenată de Nicolae Băiașu și Iosif Hidi. A fost multiplă campioană națională: 7 titluri cu echipa Știința (1959-1965), 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri, unul la sol.

A fost componentă mai mult de 10 ani a loturilor naționale, contribuind la realizarea unor performanțe de prestigiu, unele în premieră. La loturile naționale s-a pregătit cu antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu și Caius Jianu. Campioană internațională a României în 1960 (sol), 1961 (sărituri, paralele și bârnă), 1963 (individual compus, paralele și bârnă), 1964 (sărituri și paralele).

A participat la 3 ediții ale JO: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5,

la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obținută la CM), iar la ediția din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa și 20 la individual compus.

Citește și: O gimnastă de 23 de ani a murit în timp ce încerca să-și facă un selfie. Tânăra a căzut de la o înălțime de aproximativ 80 de metri

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Participantă la 3 ediții ale Campionatelor Europene (desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei) a obținut următoarele rezultate: 1957 (București) – argint la bârnă, 2 medalii de bronz la individual compus și la sărituri, locul 4 la sol și 5 la paralele; 1959 (Cracovia) – argint la sol, bronz la individual compus, locul 4 la paralele; 1961 (Leipzig) – locul 8 la individual compus.

În anii 1966-1967, a fost antrenor federal. După absolvirea institutului, și-a desfășurat activitatea în învățământ, parcurgând toate treptele didactice până la cea de profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice, unde a fost șefa catedrei de educație fizică.”- “Inscripții pe columna gimnasticii românești”. Dumnezeu să o odihnească în pace!”,  a fost mesajul FRG.

Gimnasta Sonia Iovan s-a stins din Viață în Franța

În ciuda carierei impresionante și a contribuțiilor sale remarcabile la dezvoltarea gimnasticii românești, Sonia Iovan a părăsit scena publică discret și s-a stabilit în Franța. Departe de atenția media, a trăit în anonimat în ultimii ani, deși performanțele sale rămân gravate în istoria sportului românesc.

Citește și: Un francez care locuiește în România a povestit care sunt lucrurile normale în Franța, care ar băga un român în comă

Moartea sa marchează o pierdere imensă pentru comunitatea sportivă, dar amintirea ei va continua să inspire generațiile viitoare de gimnaste. Prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică a demonstrat prin cariera sa că excelența, ambiția și pasiunea pot aduce succes și recunoaștere internațională.

Surse foto: Facebook Federația Română de GimnasticăMagda PetrescuDana Sofronie

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.