DOLIU in Romania. O mare personalitate a murit!

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 04 oct 2020, 01:40

S-a stins din viata duminica noapte, trupul neinsufletit urmand sa fie depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana, trupul neinsufletit al acestuia urmand sa fie depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului, preotul Lucian Florea a declarat corespondentului Mediafax ca IPS Nicolae Corneanu a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana.

Cu regret si durere in suflet, anuntam decesul IPS Nicolae, in aceasta seara, in jurul orei 23.00.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ”, a spus Lucian Florea. Trupul neinsufletit al lui IPS Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, unde credinciosii ii vor putea aduce un ultim omagiu.

Mai multi credinciosi au mers, duminica noapte, la Catedrala Mitropolitana, unde au aprins lumanari, iar un steag negru, de doliu, a fost arborat la intrarea in lacasul de cult. In urma cu aproximativ doua saptamani, Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, dupa ce a acuzat o stare de rau, el fiind transportat cu ambulanta la spital.

Cateva zile mai tarziu, starea de sanatate a acestuia s-a imbunatatit, astfel ca, la dorinta sa, a fost externat, reintorcandu-se la resedinta mitropolitana unde urma sa fie consultat zilnic de medici.

Si in luna iulie, mitropolitul Banatului a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si fiind bolnav de diabet de mai multi ani.

Nascut in 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preoti, Nicolae Corneanu a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar in 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: "Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului", sub coordonarea regretatului profesor Ioan G.

Coman.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

In anul 1960 a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica "Sfantul Spiridon Nou" din Bucuresti, in 15 ianuarie 1961, de catre Patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc in 22 ianuarie acelasi an, in Catedrala Episcopala din Arad.

In 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales in scaunul vacant de arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului. Numele lui IPS Nicolae Corneanu a aparut, de-a lungul timpului, in mai multe scandaluri, in anul 2008 solicitandu-se chiar caterisirea mitropolitului.

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.