Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 13 dec 2024, 09:44

Dan Grecu s-a stins din viață vineri, pe 13 decembrie

Sursa: Facebook Octavian Mihai Sergiu Mazaran

Dan Grecu, o legendă a sportului românesc, și-a încheiat parcursul în această lume la vârsta de 74 de ani. Cu o carieră spectaculoasă, acesta a fost primul gimnast român care a cucerit un titlu mondial.

Anunțul trist al morții lui Dan Grecu a fost făcut de fiul său, Alex Grecu, prin intermediul unei postări pe Facebook. Regretatul sportiv a murit pe data de 13 decembrie 2024, după miezul nopții.

Dan Grecu a scris istorie în gimnastica românească

Pe rețelele sociale, fiul gimnastului a transmis un mesaj emoționant, însoțită de o poză cu el, în timp ce executa un exercițiu la inele: „Dumnezeu să te odihnească în pace dragul meu tată! Te iubim!”.

De asemenea, vineri dimineață, Federația Română de Gimnastică a publicat o postare prin care omagiază atât realizările sportive ale lui Dan Grecu și antrenoratul de excepție, cât și calitatea sa umană: Gimnastica românească este în doliu. Dan Grecu, primul campion mondial al României și cel mai bun antrenor al gimnasticii masculine tricolore a încetat din viață după o lungă și grea suferință! Nu îl vom uita niciodată pe OMUL cu un suflet deosebit, Dan Grecu și nici pe profesionistul care a fost.

Campion mondial în 1974 Dan Grecu a deschis drumul pavat cu aur al gimnasticii din România, iar performanțele sale ca sportiv au fost dublate de cele obținute ca antrenor al lotului național: medalii la europene, mondiale și Jocuri Olimpice, culminând cu aurul la cal al lui Marius Urzică, la Sydney 2000 și cu cele 4 clasări pe podium la Atena 2004 (bronz istoric la echipe, argint la cal, Marius Urzică, argint la sol și bronz la sărituri, Marian Drăgulescu).

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!”.

Citește și: A castigat medalia de bronz la olimpiada cu mana rupta! Dan Grecu, primul campion mondial al gimnasticii romanesti

Fostul campion s-a remarcat pentru evoluțiile sale excepționale la inele, aparat care i-a adus numeroase medalii și titlul neoficial de „Stăpânul inelelor”. În 1974, la Campionatul Mondial din Varna, Dan Grecu a scris istorie, devenind primul român care a câștigat aurul mondial.

Doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice din Montreal, a adus țării noastre o medalie de bronz, consolidându-și reputația internațională.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cariera sa competițională a fost, însă, curmată brusc în anul 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, din cauza unei accidentări grave. O ruptură musculară suferită în timpul unui exercițiu la inele l-a forțat să se retragă din competițiile de top. În ciuda acestui moment dificil, Grecu nu s-a îndepărtat de gimnastică.

Ce distincție a primit Dan Grecu, înainte de deces

După retragere, fostul gimnast a devenit antrenor, punându-și amprenta asupra sportului românesc.

La patru ani de la accident, a fost numit antrenor coordonator al lotului masculin de gimnastică la Centrul Olimpic din Reșița. În această poziție, a continuat să inspire și să formeze noi generații de sportivi, transmițând mai departe lecțiile valoroase învățate pe parcursul propriei cariere.

În luna martie a acestui an, Dan Grecu a primit o recunoaștere simbolică a contribuției sale excepționale la sportul românesc, fiind decorat cu Colanul de Aur de către Mihai Covaliu, președintele COSR, și Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

Dan Grecu a descoperit gimnastica la doar 12 ani, la Iași, sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu. La scurt timp, a fost legitimat la clubul Viitorul București, iar ulterior s-a transferat la Dinamo, unde a lucrat alături de antrenorul Mircea Rădulescu. În cadrul celor două cluburi, dar și al lotului național, a acumulat peste 15 titluri de campion național, participând la numeroase competiții internaționale, inclusiv trei ediții ale Jocurilor Olimpice, patru campionate mondiale și tot atâtea europene.

Citește și: Doliu în lumea sportului românesc! Sonia Iovan, campioană olimpică la gimnastică, și-a găsit sfârșitul în Franța

„Am participat la 9 ediţii ale Jocurilor Olimpice, 3 ca sportiv, 3 antrenor şi 3 ca arbitru internaţional. Văd în sală sportivi de-ai mei care au realizat rezultate de excepţie şi cărora le mulţumesc. Gimnastica a fost viaţa mea. Am făcut totul pentru a demonstra că talentul este sub muncă. Lucru demonstrat şi de Marian Drăgulescu, cel care a concurat până la 41 de ani”, declara Dan Grecu, în martie 2024, pentru ProSport.