Anunțul trist al morții lui Dan Grecu a fost făcut de fiul său, Alex Grecu, prin intermediul unei postări pe Facebook. Regretatul sportiv a murit pe data de 13 decembrie 2024, după miezul nopții.
Dan Grecu a scris istorie în gimnastica românească
Pe rețelele sociale, fiul gimnastului a transmis un mesaj emoționant, însoțită de o poză cu el, în timp ce executa un exercițiu la inele: „Dumnezeu să te odihnească în pace dragul meu tată! Te iubim!”.
De asemenea, vineri dimineață, Federația Română de Gimnastică a publicat o postare prin care omagiază atât realizările sportive ale lui Dan Grecu și antrenoratul de excepție, cât și calitatea sa umană: „ Gimnastica românească este în doliu. Dan Grecu, primul campion mondial al României și cel mai bun antrenor al gimnasticii masculine tricolore a încetat din viață după o lungă și grea suferință! Nu îl vom uita niciodată pe OMUL cu un suflet deosebit, Dan Grecu și nici pe profesionistul care a fost.
Campion mondial în 1974 Dan Grecu a deschis drumul pavat cu aur al gimnasticii din România, iar performanțele sale ca sportiv au fost dublate de cele obținute ca antrenor al lotului național: medalii la europene, mondiale și Jocuri Olimpice, culminând cu aurul la cal al lui Marius Urzică, la Sydney 2000 și cu cele 4 clasări pe podium la Atena 2004 (bronz istoric la echipe, argint la cal, Marius Urzică, argint la sol și bronz la sărituri, Marian Drăgulescu).
Fostul campion s-a remarcat pentru evoluțiile sale excepționale la inele, aparat care i-a adus numeroase medalii și titlul neoficial de „Stăpânul inelelor”. În 1974, la Campionatul Mondial din Varna, Dan Grecu a scris istorie, devenind primul român care a câștigat aurul mondial.
Cariera sa competițională a fost, însă, curmată brusc în anul 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, din cauza unei accidentări grave. O ruptură musculară suferită în timpul unui exercițiu la inele l-a forțat să se retragă din competițiile de top. În ciuda acestui moment dificil, Grecu nu s-a îndepărtat de gimnastică.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie
Ce distincție a primit Dan Grecu, înainte de deces
După retragere, fostul gimnast a devenit antrenor, punându-și amprenta asupra sportului românesc. La patru ani de la accident, a fost numit antrenor coordonator al lotului masculin de gimnastică la Centrul Olimpic din Reșița. În această poziție, a continuat să inspire și să formeze noi generații de sportivi, transmițând mai departe lecțiile valoroase învățate pe parcursul propriei cariere.
În luna martie a acestui an, Dan Grecu a primit o recunoaștere simbolică a contribuției sale excepționale la sportul românesc, fiind decorat cu Colanul de Aur de către Mihai Covaliu, președintele COSR, și Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.
Dan Grecu a descoperit gimnastica la doar 12 ani, la Iași, sub îndrumarea profesorului Octav Ungureanu. La scurt timp, a fost legitimat la clubul Viitorul București, iar ulterior s-a transferat la Dinamo, unde a lucrat alături de antrenorul Mircea Rădulescu. În cadrul celor două cluburi, dar și al lotului național, a acumulat peste 15 titluri de campion național, participând la numeroase competiții internaționale, inclusiv trei ediții ale Jocurilor Olimpice, patru campionate mondiale și tot atâtea europene.
„Am participat la 9 ediţii ale Jocurilor Olimpice, 3 ca sportiv, 3 antrenor şi 3 ca arbitru internaţional. Văd în sală sportivi de-ai mei care au realizat rezultate de excepţie şi cărora le mulţumesc. Gimnastica a fost viaţa mea. Am făcut totul pentru a demonstra că talentul este sub muncă. Lucru demonstrat şi de Marian Drăgulescu, cel care a concurat până la 41 de ani”, declara Dan Grecu, în martie 2024, pentru ProSport.