Doliu în sportul românesc! Campioana olimpică la aruncarea suliței, Mihaela Peneș, s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani

Autor: Diana Ghita

Mihaela Peneș s-a stins din viață

Sursa: Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Joi, 29 august, Mihaela Peneș, una dintre cele mai strălucite figuri ale sportului românesc, a părăsit această lume la vârsta de 77 de ani.

Vestea morții campioanei olimpice Mihaela Peneș a fost făcută publică luni seară, pe Facebook, de fostul atlet și jurnalist Inocențiu Voinea, care a fost ulterior confirmată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Ce mesaj a transmis Inocențiu Voinea, după moartea Mihaelei Peneș

Jurnalistul Inocențiu Voinea a adus la lumină trecerea în neființă a unei eroine care, deși a dispărut din prim-plan, nu va fi uitată, întrucât rămâne o figură iconică în sportul românesc.

„A zburat după sulița ei, spre ceruri... Adio, Mihaela Peneș! Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume. O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic.

Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula.

Citește și: Doliu în lumea sportului românesc! Handbalista Iryna Glibko a murit la vârsta de 34 de ani! Aceasta ar fi pierdut lupta cu o boală nemiloasă

Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus. Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani.

I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. E prea proaspătă vestea. Nici Wikipedia n-a aflat... Adio, Mihaela Peneș!”,  a scris fostul atlet, într-o postare pe Facebook.

Ce postare a făcut Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul Mihaelei Peneș

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a confirmat cu tristețe trecerea în neființă a Mihaelei Peneș.

Reprezentanții comitetului au subliniat pierderea unei adevărate legende a aruncării suliței.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș! A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme. A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate. Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965 A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint. În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă.

Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil. Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999. Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihneacă!”,  se arată în postarea de pe Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Citește și: O campioană olimpică a României suferă de depresie: "E o boală greu de suportat"

Născută pentru a face istorie, Mihaela Peneș a intrat în atenția lumii sportive la doar 17 ani, când a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 1964. Performanța sa a fost cu atât mai impresionantă cu cât a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României, un titlu care i-a cimentat locul în panteonul marilor sportivi ai lumii. Reușita ei a fost un simbol de mândrie națională, iar numele său a devenit sinonim cu excelența și determinarea.

În ciuda succeselor sale, Mihaela Peneș a trăit ultimii ani ai vieții departe de lumina reflectoarelor care i-a marcat tinerețea. Viața sa a cunoscut o turnură discretă, între liniștea unei mănăstiri și modestia unui azil de bătrâni din București. Într-o lume care adesea uită rapid, ea a ales să își petreacă anii de după retragerea din sport într-o izolare aproape anonimă, departe de gloria de altădată.

Surse foto: Facebook  Inocentiu VoineaComitetul Olimpic și Sportiv Român

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.