Vestea morții campioanei olimpice Mihaela Peneș a fost făcută publică luni seară, pe Facebook, de fostul atlet și jurnalist Inocențiu Voinea, care a fost ulterior confirmată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Ce mesaj a transmis Inocențiu Voinea, după moartea Mihaelei Peneș
Jurnalistul Inocențiu Voinea a adus la lumină trecerea în neființă a unei eroine care, deși a dispărut din prim-plan, nu va fi uitată, întrucât rămâne o figură iconică în sportul românesc.
„A zburat după sulița ei, spre ceruri... Adio, Mihaela Peneș! Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume. O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic.
Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus. Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani.
Ce postare a făcut Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul Mihaelei Peneș
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a confirmat cu tristețe trecerea în neființă a Mihaelei Peneș. Reprezentanții comitetului au subliniat pierderea unei adevărate legende a aruncării suliței.
„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș! A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme. A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate. Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965 A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint. În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil. Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999. Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihneacă!”, se arată în postarea de pe Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Citește și: O campioană olimpică a României suferă de depresie: "E o boală greu de suportat"
Născută pentru a face istorie, Mihaela Peneș a intrat în atenția lumii sportive la doar 17 ani, când a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 1964. Performanța sa a fost cu atât mai impresionantă cu cât a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României, un titlu care i-a cimentat locul în panteonul marilor sportivi ai lumii. Reușita ei a fost un simbol de mândrie națională, iar numele său a devenit sinonim cu excelența și determinarea.
În ciuda succeselor sale, Mihaela Peneș a trăit ultimii ani ai vieții departe de lumina reflectoarelor care i-a marcat tinerețea. Viața sa a cunoscut o turnură discretă, între liniștea unei mănăstiri și modestia unui azil de bătrâni din București. Într-o lume care adesea uită rapid, ea a ales să își petreacă anii de după retragerea din sport într-o izolare aproape anonimă, departe de gloria de altădată.
Surse foto: Facebook Inocentiu Voinea / Comitetul Olimpic și Sportiv Român