Donald Trump a fost împușcat în timp ce susținea un discurs electoral în Pennsylvania: Cum se simte în prezent acesta? Primele imagini live cu momentul în care s-a tras asupra sa

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 iul 2024, 08:44

Donald Trump

Sursa: Profimedia

O persoană înarmată a tras asupra fostului președinte Donald J. Trump și l-a rănit în ureche, în timp ce susținea un discurs electoral în Butler, Pennsylvania.

Fostul președinte Donald J. Trump a fost împușcat în ureche în timpul unui miting electoral desfășurat sâmbătă în Butler, Pennsylvania. Atacul, surprins live, a provocat reacții imediate din partea liderilor politici și a declanșat o anchetă FBI pentru tentativa de asasinat.

O persoană necunoscută a deschis focul asupra lui Donald Trump

Potrivit edition.cnn.com, o persoană înarmată a tras asupra fostului președinte Donald J.

Trump și l-a rănit la ureche sâmbătă, în timpul unui miting electoral desfășurat în Butler, Pennsylvania, informează The New York Times. Fostul președinte a fost evacuat imediat, cu sânge vizibil pe urechea dreaptă, au relatat AFP și Reuters. Președintele Joe Biden a condamnat atacul și a mulțumit agenților Secret Service pentru că l-au protejat pe Trump. Democratul a oprit totodată toate clipurile TV, multe dintre ele concepute pentru a-l ataca pe Trump.

Modul în care s-au petrecut evenimentele:

- Locație: Butler, Pennsylvania, un mic orășel muncitoresc de 13.000 de locuitori și bastion al republicanilor.

- Eveniment: Sâmbătă, Donald Trump a ținut un miting în Butler, pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie în SUA.

- Atac: În timpul discursului lui Trump, s-au auzit focuri de armă.

Fostul președinte a fost imediat înconjurat și protejat cu trupurile lor de către agenții Secret Service.

- Rănire: Rănit la urechea dreaptă, care sângera, Donald Trump a salutat mulțimea cu pumnul ridicat în aer în timp ce era coborât, pe picioare, și dus la convoiul de mașini care l-a transportat la spital. Starea președintelui este bună, a spus Secret Service în prima reacție.

- Detalii despre atac: Potrivit presei americane, trăgătorul a executat focurile „de pe o poziție înaltă”, cu mare probabilitate de pe o clădire.

A murit un spectator, iar alți doi sunt răniți grav.

- Contralovitură: Trăgătorul a fost ucis de o echipă contra lunetiști a Secret Service.

Citește și: Gafă extraordinară făcută de Joe Biden! A spus „președintele Putin”, în loc de Volodimir Zelensky. Cum a corectat gafa când a realizat

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Monica Tatoiu, despre aglomerația din saloanele de cosmetică și prețurile din magazine. “Nu găsești loc, e plin de femei.”

Acesta este momentul LIVE în care Donald Trump a fost împușcat:

Prima reacție a lui Donald Trump după atac

Donald Trump, într-o primă declarație după atac: „Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte.

Am știut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul străpungând pielea. M-am gândit imediat la siguranța celor prezenți și am fost extrem de recunoscător agenților Secret Service pentru reacția lor rapidă”.

Președintele Joe Biden a reacționat prompt, condamnând atacul: „Evenimentele din Butler, Pennsylvania, sunt incompatibile cu democrația din America. Violența nu are loc într-o campanie electorală și trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că astfel de acte nu se repetă. Mulțumesc agenților Secret Service pentru curajul lor și pentru protejarea fostului președinte Trump”.

FBI, care a preluat ancheta, a declarat prin vocea agentului special Kevin Rojek: „În această seară, am avut ceea ce numim o tentativă de asasinat împotriva fostului nostru președinte Donald Trump. Este încă o scenă activă a crimei și lucrăm neîncetat pentru a identifica persoana responsabilă și motivele sale. Cerem publicului să ne contacteze dacă au orice informații care ar putea ajuta în anchetă”.

Acesta a fost ultimul miting al lui Donald Trump înainte de Convenția republicană, unde urmează să fie nominalizat oficial drept candidat al Partidului Republican în faţa preşedintelui democrat în exercițiu, Joe Biden, la alegerile din noiembrie. Mitingurile lui Trump au fost mereu caracterizate de prezența unui public numeros și entuziast, iar evenimentul din Butler nu a fost o excepție.

Butler, un oraș cunoscut pentru susținerea sa ferventă a republicanilor, a fost ales ca locație pentru acest miting important datorită importanței sale strategice în campania electorală. Trump a ales să se adreseze direct susținătorilor săi, subliniind realizările sale din timpul mandatului său și criticând politicile administrației Biden.

Atacul asupra lui Trump a declanșat o serie de reacții nu doar în SUA, ci și la nivel internațional. Ambasada României la Washington a fost printre primele instituții diplomatice care au reacționat, exprimându-și solidaritatea și sprijinul pentru fostul președinte. Într-un comunicat oficial, ambasada a subliniat importanța democrației și a condamnat violența sub orice formă.

Citește și: Donald Trump primul președinte american din istorie condamnat: Pronunțarea sentinței va fi dată pe 11 iulie 2024

Reacțiile politice interne

Atât susținătorii, cât și adversarii politici ai lui Donald Trump au condamnat ferm atacul. Liderii republicanilor au folosit acest incident pentru a sublinia importanța securității și a protecției liderilor politici, în timp ce democrații au cerut o anchetă rapidă și transparentă pentru a înțelege motivele din spatele acestui act de violență.

În concluzie, atacul asupra fostului președinte Donald Trump în timpul mitingului din Butler, Pennsylvania, a fost un eveniment șocant și grav, care a subliniat fragilitatea securității liderilor politici și importanța unei democrații protejate de violență. Reacțiile imediate și sprijinul oferit de agenții Secret Service au prevenit o tragedie mai mare, iar comunitatea internațională și cea politică au demonstrat unitate în fața acestui atac inacceptabil. Ancheta FBI va continua să aducă lumină asupra acestui incident, iar impactul asupra campaniei electorale din SUA va fi resimțit în lunile ce vor urma.