O nouă perspectivă asupra recunoașterii eforturilor donatorilor de sânge în România prinde contur odată cu promulgarea unui proiect legislativ ce vizează acordarea de reduceri la impozitele pe clădiri și terenuri pentru aceștia. Susținut de președintele Klaus Iohannis, acest proiect aduce în prim-plan un sprijin semnificativ pentru cei care aleg să facă acest gest altruist, subliniind importanța vitală a donării de sânge pentru sănătatea publică.
Donatorii de sânge vor avea reduceri la impozitele pe locuințe
O veste încurajatoare pentru donatorii de sânge din România a fost anunțată recent, odată cu promulgarea unui proiect legislativ ce vizează acordarea de reduceri la impozitele pe clădiri și terenuri pentru aceștia. Această inițiativă, susținută de președintele Klaus Iohannis, urmează să ofere un sprijin semnificativ pentru cei care aleg să doneze sânge, o acțiune vitală pentru menținerea stocurilor în spitale.
Proiectul legislativ, care se axează pe modificarea Codului Fisca l, a fost conceput pentru a aduce beneficii concrete donatorilor de sânge.
Conform proiectului, consiliile locale vor avea autoritatea de a decide asupra reducerii procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care demonstrează că au donat sânge de cel puțin trei ori în cursul unui an calendaristic.
Această reducere se va putea cumula chiar și cu reducerea de 10% aplicată celor care plătesc anticipat impozitul pentru întregul an.De asemenea, donatorii de sânge vor putea beneficia de reduceri și în ceea ce privește impozitul pe terenuri, în conformitate cu prevederile proiectului de lege. Detaliile privind nivelul reducerii și documentele necesare pentru a dovedi numărul minim de donări de sânge vor fi stabilite în hotărârea de consiliu local care instituie aceste reduceri.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Până când se depune Declarația Unică în 2024?
Nivelul donațiilor de sânge în România este mult sub necesarul de sânge al spitalelor
Deși proiectu l nu stabilește explicit nivelul reducerii de impozit, acesta clarifică pașii ce vor trebui urmați în cazul în care, în urma aplicării reducerii, suma finală de plată ca impozit nu este exactă. Astfel, proiectul prevede că suma finală datorată va fi rotunjită la leu, fără subdiviziuni, în funcție de fracțiunile în bani.
Inițiatorii proiectului subliniază că nivelul donațiilor de sânge în România este mult sub necesarul de sânge al spitalelor, ceea ce poate avea consecințe grave pentru pacienți.
Prin urmare, această inițiativă nu doar că recompensează gestul altruist al donatorilor de sânge, dar și încurajează o participare mai activă și susținută în această activitate vitală pentru sănătatea publică.Este important de menționat că pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie publicat în Monitorul Oficial. Această inițiativă se așteaptă să aducă un val de susținere și recunoaștere pentru donatorii de sânge din întreaga țară. Prin urmare, cetățenii sunt încurajați să continue să își ofere sprijinul și contribuția pentru această cauză nobilă, iar autoritățile sunt încurajate să implementeze cât mai curând posibil această inițiativă pentru a spori conștientizarea și implicarea în donarea de sânge.