Donezi sânge? 5 beneficii pe care le primești

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 apr 2024, 01:50

Donezi sânge? 5 beneficii pe care le primești

Sursa: Unsplash

Chiar dacă donatorii de sânge au parte de mai multe beneficii în urma recoltării, numărul românilor ce aleg să doneze sânge este de doar 1,5%.

Românii aleg să nu doneze sânge la centrele specializate, deși aceștia primesc mai multe beneficii realizate în mod special pentru a fi atrași de acest proces, alături de dorința de a ajuta, mai ales că la fiecare 2 secunde există o persoană ce are nevoie de sânge.

Citește și: EXCLUSIV „ Sunt la spital alături de îngerul meu” Cătălin Botezatu, primele declarații după intervenția medicală la inimă

Beneficii pe care le primești dacă donezi sânge

Beneficii pe care le primești dacă donezi sânge
[Sursa: Unsplash]

Țara noastră este una dintre puținele în care donarea sângelui este plătită, însă pe lângă aspectul financiar, donatorii pot avea parte de mult mai multe beneficii dacă își doresc să ajute.

Pentru fiecare donare pe care un donator o face, acesta poate primi aproximativ 7 tichete de masă, în valoare de 10 lei fiecare. Aceste tichete de masă erau oferite oamenilor în mod fizic, însă începând de anul acesta, acestea sunt oferite cu ajutorul cardurilor.

De altfel, dacă o persoană alege să doneze sânge, atunci aceasta va putea primi și o zi de concediu plătit, mai exact este vorba despre ziua în care donatorul a mers la recoltarea sângelui. Singurele situații în care se poate alege o altă zi de concediu plătit sunt cele în care donatorul mergea oricum într-o zi liberă să doneze sânge, zi de weekend sau sărbătoare legală.  

Persoanele ce au donat sânge se bucură și de o reducere la abonamentul mijloacelor de transport în comun, mai exact o reducere de 50% reducere la abonamentele de transport în comun, atât când vorbim despre STB, dar și de metrou.

Românii pot beneficia astfel și de e un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis și probe hepatice, iar în acest fel corpul poate reface cantitatea de sânge necesară în corp, proces care împrospătează sângele şi creşte imunitatea. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Dana Roba vrea să-și facă operație de reconstrucție a mâinilor! Make-up artista ar face orice ca să poată munci din nou: „Nu mai pot cu ele în ghips”

Cum să te pregătești pentru recoltare

Cum să te pregătești pentru recoltare
[Sursa: Unsplash]

Atunci când o persoană se pregătește să doneze sânge sau să facă un set periodic de analize trebuie să aibă în vedere câteva aspecte importante, ce pot influența rezultatele analizelor. Este recomandat să nu se consume niciun fel de alimente sau lichide cu 8 pana la 12 ore înainte de recoltarea sângelui.

Donatorii nu trebuie nici să fumeze, să mestece gumă, chiar dacă este fără zahăr sau să facă efort fizic intens deoarece aceste trei elemente vor accelera digestia, ceea ce poate afecta rezultatele analizelor. Nici consumul medicamentelor nu este recomandat în mod special, doar în cazul în care va sunt prescrise în mod uzual.

Citește și: „Partea stângă e amorțită foarte tare, nu simt nici când stau pe partea stângă, nici când pun mâna” Suferințele încă nu au luat sfârșit pentru Dana Roba