Astfel, un dormitor minimalist devine un centru de relaxare, un spatiu caracterizat de trasaturi complet opuse agitatiei cotidiene. Amenajarea unui dormitor in stil minimalist nu este o misiune imposibila, mai ales daca tinem cont de cele 5 principii de baza ale acestui stil:
1. Mai putin inseamna mai mult, sau ”Less is more”, asa cum ar spune americanii. Prima regula pentru crearea unui spatiu minimalist este sa stii ca trebuie sa renunti din start la orice element redundant. Practic, obiectele pe care le alegi pentru a amenaja dormitorul trebuie sa imbine caracteristicile practice si cele estetice. Minimalismul elimina ornamentele in exces sau accesoriile foarte impunatoare. Pentru dormitor, e suficient sa pastrezi pernutele, lampa sau tablourile, fara ca acestea sa fie prezente in exces.
2. Cromatica specifica minimalismului este un alt aspect pe care trebuie sa il discutam inainte de a incepe redecorarea propriu-zisa a dormitorului. Acest stil mizeaza pe culori deschise, care sa creeze impresia de spatialitate si de amplitudine chiar si in camerele care nu au proportii foarte generoase. De exemplu, printre cele mai bune alegeri cromatice pentru un dormitor minimalist se numara: nonculorile - respectiv albul si negrul, tonurile deschise de gri, nuantele de bleu. Pentru accent, se pot folosi accesorii decorative (perne, lenejerii de pat, tablouri sau covoare) intr-o culoare intensa (rosu, galben, verde, etc).
3. Alegerea mobilierului este o etapa careia trebuie sa ii acordam atentia binemeritata. Si de aceasta data vom merge pe o linie simpla, atat din punct de vedere al culorilor, dar si al materialelor utilizate. Fierul forjat sau materialele care imita aspectul de fier forjat reprezinta o alegere extraordinara pentru un spatiu minimalist. Vezi aici preturi la paturi metalice si alege-ti modelul preferat! Evita mobilierul masiv si opteaza pentru elemente care sa aduca o nota de senzational - ex: noptiere suspendate in locul celor conventionale.
4. Lumina naturala este unul dintre accesoriile pe care amenajarile minimaliste pun accent. Deoarece minimalismul are ca scop crearea unor spatii aerisite, organizate si ample, lumina joaca un rol de baza. Prin urmare, trebuie sa optezi pentru draperii transparente, de preferat albe sau in nuante pale, care sa nu obtureze patrunderea luminii naturale in dormitor. Daca ai posibilitatea, modifica configuratia ferestrelor, astfel incat ele sa permita o si mai buna iluminare a camerei.
5. In ceea ce priveste accesorizarea pardoselelor, stilul minimalist renunta la folosirea covoarelor sau a podelelor cu ornamente decorative. Chiar si la acest capitol ”less is more”, de aceea parchetul dintr-un dormitor minimalist va avea intotdeauna o nuanta neutra. Parchetul laminat este cea mai buna alegerea pentru placarea pardoselii, iar din punct de vedere cromatic alegerile potrivite sunt nuntele neutre. Daca, totusi, iti doresti sa accesorizezi dormitorul si totodata sa ii aduci un plus de confort poti folosi un singur covor, de preferat tot intr-o culoare care sa nu epateze.