Dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Cum acționau cele două doctorițe, de fapt. Cu ce înlocuiau noradrenalina

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 09 aug 2024, 11:02

Ce foloseau asistentele de la Spitalul Sf. Pantelimon pentru pacienții care oricum „trebuiau să moară”

Sursa: Libertatea/Pixabay

Sistemul medical din România este zguduit de un scandal major după ce două doctorițe de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost arestate sub acuzația de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Mirela Păiuș și Maria Miron, cele două cadre medicale implicate, sunt acuzate că ar fi redus intenționat dozele de noradrenalină sau chiar le-ar fi înlocuit cu ser fiziologic în cazul unor pacienți aflați în stare critică.

Citește și: Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă: Tot mai mulți români ajung la spitalele de boli infecțioase

Cum erau tratați pacienții care „trebuiau să moară”

Conform mărturiilor colectate de procurori și incluse în referatul înaintat instanței, cele două doctorițe ar fi început să reducă semnificativ dozele de noradrenalină administrate pacienților de la ATI începând din lunile octombrie-noiembrie 2023. Potrivit anchetatorilor, această practică ar fi vizat pacienții care petrecuseră un timp îndelungat pe secția ATI sau despre care se considera că nu mai aveau șanse reale de supraviețuire.

„În general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7″, a declarat procurorilor una din asistente.

O asistentă a relatat că a observat cum una dintre doctorițe modifica rata de administrare a noradrenalinei de la o doză mare, de 15-20 ml/h, la una minimă, de doar 1 ml/h, fără a anunța personalul medical responsabil de acești pacienți. În unele cazuri, asistenta a fost martora unor situații în care doctorița revenea în salon pentru a verifica și impune menținerea dozei reduse, cerându-i asistentei să treacă în fișele medicale doza maximă (20 ml/h), în loc de cea reală.

Una dintre asistente „a mai arătat că în momentul în care dr. M a preluat salonul de la inculpata MM, cea din urmă i-a spus dr. M că pacientul din patul 2 este „DE LĂSAT” și să aducă din UPU un alt pacient”, se mai arată în referatul întocmit de procurori.

Stenograme: „La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Noradrenalină”

Aceste acțiuni au fost discutate inclusiv cu directoarea spitalului, care a fost informată despre reducerea dozelor de noradrenalină, conform înregistrărilor publicate de Digi24.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: El este Dominic, copilul care s-a stins din viață la 1 an și 7 luni, după ce ar fi fost tratat de medici prin telefon: „Nu i-a făcut ce trebuia”. Familia acuză cadrele medicale de malpraxis

Directoare: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele.

În 6 – patul 1, în 7 – patul…la ăia, la toți le-au modificat Nora (Noradrenalina).

Directoare: Și la alții le-a pus ser în loc de Nora?

Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora, da, exact.

Directoare: Asistentele nu comentează și ele?

Asistentă: Toată lumea comentează… Și pleacă medicul de lângă tine și tu iar îi dai la 20. Dar, dacă se învârte pe acolo… La mine s-a mai întâmplat și îmi ziceau: Ce faci? Păi, dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație), îi las atâta… dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Eu mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmplă de multe ori să ne pună să modificăm rata (n.r. la Noradrenalina), de exemplu, ei au dat pe 1. Când a venit ora de vizită de la 12.00 la 13.00, am dat-o înapoi, la 15, la 10, cu cât era la pacient (n.r. în foaia de observație).

Aceste acțiuni, dacă se dovedesc a fi adevărate, ridică întrebări grave despre etica medicală și responsabilitatea cadrelor medicale față de pacienți.