Dosarul Revoluției: 30 de ani de când vinovații nu au răspuns în fața justiției! Procurorii au retrimis definitiv dosarul la Parchetul Militar

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 13 sep 2022, 04:15

Ion Iliescu, printre inculpații din Dosarul Revoluției

Dosarul Revoluției a fost trimis definitiv înapoi, în acest an, pentru cercetări, la Parchetul Militar, după o decizie a Curții Supreme de Justiție.

Românii nu au aflat nici acum adevărul despre evenimentele din decembrie 1989, care au dus la schimbarea regimului Ceaușescu.

Dictatorii Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați, dar vinovații pentru morții și răniții de la Revoluția română din decembrie 1989 nu au fost nici acum aflați.

Dosarul Revoluției: Nici acum nu se cunosc vinovații pentru crimele din decembrie 1989

În timp ce în majoritatea țărilor aflate înainte de 90 sub regim comunist trecerea la capitalism s-a făcut fără victime, Revoluția română din decembrie 1989 a fost una sângeroasă.

Bilanțul Revoluției din decembrie 1989 arată 1.116 morți și 4.089 răniți.

La fel ca Dosarul Mineriada, și Dosarul Revoluției a însemnat o serie lungă de tergiversări în instanță.

Dosarul a fost blocat în 2007, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale care a decis mutarea lui de la Parchetul Militar la o secție civilă. Procurorul Dan Voinea, cel care îl instrumentase până la acea decizie, a fost retras din anchetă de către procurorul general de atunci Laura Codruța Kovesi.

Peste 1.000 de oameni au murit și alți 4.000 au fost răniți la Revoluția din decembrie 1989

Dosarul Revoluției, întors definitiv la Parchetul General

În 2015 Dosarul Revoluției a fost clasat, motivul fiind că genocidul, tratamentele neomenoase și infracțiunile contra umanității nu erau prevăzute în legea penală. A fost redeschis în 2016 de către procurorul general interimar Bogdan Licu, iar în 2019 Augustin Lazăr, procuror general, i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, șeful Aviației militare. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Printre cei care mai sunt judecați pentru infracțiuni contra umanității se numără și fostul premier Petre Roman.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, în noiembrie 2021 întoarcerea Dosarului Revoluției la Parchetul General pentru cercetări, pe motiv de nereguli în rechizitoriu.

Aceeași decizie fusese luată și în mai 2021, ea fiind atacată de către procurori. În noiembrie 2021 ÎCCJ a decis definitiv întoarcerea Dosarului Revoluției la Parchetul General.

Procurorii îi acuzau, printre alții, pe Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu de întreținerea unei "psihoze a teroriștilor". 

"Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17- 22 decembrie 1989 (orele 12,00)", menţionau procurorii militari.

Citeste si: Ce salariu are un luptător de la SPP. Îi păzesc pe Iohannis sau pe Câțu, însă banii nu sunt prea grozavi