Gabriela Scutea a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că „reluarea urmăririi penale s-a dispus după ce dosarul a fost restituit fizic de ÎCCJ, iar actele de urmărire penală și redactarea rechizitoriului au fost făcute în 5 luni și 15 zile”, potrivit G4Media.
Dosarul Revoluției, retrimis în instanță după 33 de ani
Gabriela Scutea a mai declarat că reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi dus la o perioadă foarte mare de timp pentru reanalizare, chiar dacă asta ar fi însemnat
- „Se impune o clarificare în privința evenimentelor din 1989 (…) Foarte multe dintre dosare se găsesc reunite în dosarul pe care astăzi îl înaintăm la ÎCCJ (…)”, a declarat Gabriela Scutea, șefa Parchetului General.
Citeste si: Ce s-a întâmplat cu trupurile soților Ceaușescu, după ce au fost executați în ziua de Crăciun 1989
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată și fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.
Povestea dosarului Revoluției din 1989
În 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost acuzați de infracţiuni contra umanităţii.
Dosarul este constituit din 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât, în 2021, ca dosarul Revoluției să fie retrimis la Parchetul Militar, după ce, în octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele făcute de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă
a revoluției, care a funcționat în anii '90. Instanța supremă a găsit mai multe nereguli de legalitate în investigația procurorilor militari, iar magistrații trebuie să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, arată G4Media.Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost viceprim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, au fost acuzați în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de comitere de infracţiuni contra umanităţii.
Citește continuarea pe G4Media.ro.