Două bancnote foarte utilizate nu vor mai putea fi folosite după septembrie 2022. Despre ce este vorba și unde se aplică

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 dec 2022, 07:10

Două bancnote foarte utilizate nu vor mai putea fi folosite după septembrie 2022. Despre ce este vorba și unde se aplică

Sursa: PixaBay

Până acum, au fost retrase bancnotele de hârtie în valoare de cinci și 10 lire, astfel că vine și rândul bancnotelor de 20 și 50 de lire să nu mai poată fi folosite după data de 30 septembrie.

Vechile lire sterline din hârtie vor fi înlocuite cu unele noi, din polimer, cu o serie de caracteristici de securitate. Banca Angliei a transmis că va continua demersurile de schimbare a bancnotelor de hârtie de 20 și de 50 de lire sterline. Noua bancnotă din polimer, de 50 de lire, a intrat deja în circulație în data de 23 iunie 2021.

Bancnotele de 20 și 50 de lire sterline nu vor mai putea fi folosite începând cu septembrie 2022 

Bancnotele din hârtie de cinci lire sterline au fost retrase în mai 2017, iar bancnotele din hârtie de 10 lire sterline în martie 2018. Cu toate că aceste bancnote, de cinci lire sterline și 10 lire sterline nu mai au curs legal, acestea vor fi permanent schimbate de către Banca Angliei. O purtătoare de cuvânt a declarat că  „toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”

Citeste si: Curs valutar 22 martie 2022: Euro scade serios, dolarul explodează! Cu cât se vând principalele valute la bancă

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Banca Centrală a Angliei a mai declarat că 755 de milioane de bancnote de hârtie vor fi păstrate în circulație astfel: 

  • 113 milioane de 5 lire
  • 73 de milioane de 10 lire
  • 360 de milioane de 20 de lire
  • 209 milioane de 50 de lire. 

Peste un milion de monede de o liră au fost contrafăcute

Pe lângă banii de hârtie, Monetăria Regală a precizat că aproximativ 105 milioane de monede de o liră sterlină nu au fost returnate, iar din cele 1,6 miliarde care au fost returnate, aproximativ 1,45 milioane au fost false. Înlocuirea monedei este un proces care nu va mai permite contrafacerea. Moneda de stil vechi poate fi încă depusă la băncile străzilor mari, dar nu poate fi utilizată pentru achiziții de bunuri în magazine.

Citeste si: Se dau bani! Guvernul acordă ajutoare de urgență de peste 1,6 milioane lei. Cine va primi banii

România a lansat prima bancnotă de polimer din Europa, pentru a marca eclipsa de Soare. Este vorba despre bancnota de 2.000 de lei, lansată pentru eclipsa de soare din 11 august 1999 dar și pentru a marca intrarea într-un „nou mileniu prin emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică”,  a transmis BNR.