Doua CUTREMURE cu magnitudinea de 8.6 respectiv 8.2 au zguduit Indonezia! FOTO + VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 06:42

Miercuri in largul insulei indoneziene Sumatra s-a produs un cutremur puternic avand magnitudinea de 8.6, fiind emisa o alerta de tsunami.

UPDATE 16.53: Indonezia a ridicat alerta de tsunami.

UPDATE 16.22:
India si Sri Lanka au ridicat alerta de tsunami, potrivit Reuters.

UPDATE 16.10:
Cel putin trei valuri tsunami de 80 de centimetri au lovit coasta indoneziana, potrivit AFP.

UPDATE 15.45:
Potrivit Reuters, valuri de 1 metru au fost observate in insula Nias. Alerta de tsunami a fost ridicata pentru majoritatea tarilor care au iesire la Oceanul Indian, insa este mentinuta pentru Indonezia, India si Sri Lanka.



UPDATE 14.58:
O replica de 6.5 grade pe scara Richter a fost resimtita in Mumbai, potrivit Indian News.

UPDATE 14.52:
Pe reteaua de socializare Twitter utilizatorii din Indonezia posteaza poze in care prezinta urmarile cutremurului. Alte cadre prezinta locuitori ingrijorati care privesc oceanul.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/foto-cutremur-d839228025b3604f42d06850422e4b98.jpg/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/558400152-752718c38367b924a7b1d87a8dd3e21c.jpg/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/8fzva-2daa558752436cf99e0323525f1eb4a3.jpg
Mai multe poze in galeria foto de mai jos.

UPDATE 14.30: 
Edward Carwardine, reprezentantul UNICEF in Jakarta, Indonezia: "Oamenii parasesc zonele de coasta cat de repede pot si se indreapta spre locurile mai inalte. Cred ca acest lucru arata cat de mult au invatat din teribila experienta de acum cativa ani. Deocamdata nu exista informatii referitoare la pagubele materiale".

UPDATE 14.12:
Centrul de Avetizare din Pacific, citat de BBC, anunta ca un tsunami a fost generat, insa nu se stie care va fi impactul acestuia.
Oficialii au sfatuit autoritatile tarilor aflate de-a lungul Oceanului Indian sa ia masuri pregatitoare.

UPDATE 14.09:
Un nou cutremur s-a produs in Indonezia cu magnitudinea de 8.2 pe scara Richter. Alerta de tsunami a fost prelungita cu doua ore.

Seismul s-a produs la o adancime de aproximativ 33 de kilometri. Potrivit Reuters, oamenii au inceput deja sa urce la inaltimi mai mari de frica unui posibil tsunami.


Seismul a fost resimtit si in Singapore, Thailanda sau India. Regiunea a mai fost lovita de un cutremur urmat de un tsunami in 2004, care a provocat moartea a 170.000 de oameni.

"Eram la dus in camera mea de hotel de la etajul cinci, cand deodata totul a inceput sa tremure in jur. Acum suntem toti afara pe strazi", spune un barbat, care a adaugat ca mai multe persoane au fost ranite dupa ce s-au aruncat pe geam.


Potrivit unui specialist de la Centrul American de Seismologie, cutremurul a avut o miscare mai mult orizontala decat verticala, ceea ce face ca riscul producerii unor valuri uriase sa scada.

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

"Nu putem exclude posibilitatea, insa este mai putin probabil ca miscarea orizontala sa produca un tsunami distrugator", a declarat specialistul, citat de BBC.



Un purtator de cuvant al agentiei indoneziene de prevenire a dezastrelor spune ca seismul s-a resimtit foarte puternic. "Furnizarea de energie electrica s-a intrerupt, sunt ambuteiaje pe toate arterele principale care duc la inaltimi mai mari. Sirene si citate din Coran se aud peste tot", a declarat oficialul.

Presedintele tarii a anuntat ca deocamdata nu sunt informatii privind posibile victime sau pagube materiale produse in urma seismului.

Potrivit agentiei de monitorizare a cutremurelor din Indonezia, avertizarea de tsunami va ramane in vigoare pentru mai multe ore. Pana in prezent nu s-au inregistrat retrageri ale apei pe plaje, care reprezinta semnul ca un val urias se apropie.

 

Stire in curs de actualizare.