Două cutremure în această dimineață în România. În ce zone s-au produs seismele și ce magnitudine au avut

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 31 mar 2025, 10:15

În dimineața zilei de 31 martie 2025, două seisme s-au produs în zona seismică Vrancea, Buzău. Primul, cu magnitudinea de 3.6, a avut loc la ora 07:25, la o adâncime de 123.4 km.

Deși a fost un cutremur slab, acesta a fost înregistrat în apropierea orașelor Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești. Astfel de cutremure, deși nu sunt resimțite puternic la suprafață, sunt atent monitorizate de seismologi, deoarece pot face parte dintr-o activitate tectonică ce precede evenimente mai semnificative.

 

Tot în dimineața zilei de luni, câteva ore mai devreme, la ora 03:18, un alt cutremur, de magnitudine 2.5

și adâncime 111.2 km, s-a produs în aceeași zonă, fiind simțit în localitățile apropiate. Acest tip de cutremure sunt obișnuite pentru Vrancea, care înregistrează anual sute de mișcări seismice, majoritatea fiind de intensitate redusă.

Seismele din 31 martie sunt doar o continuare a activității seismice intense din zilele precedente. Pe 30 martie, au fost înregistrate mai multe cutremure, cel mai puternic având magnitudinea 2.8 și fiind localizat în Vrancea.

În aceeași zi, alte seisme au avut loc în Tulcea (2.0), Banat (2.1) și Vrancea, la diferite adâncimi. De asemenea, pe 29 martie, un cutremur de 3.1 a fost înregistrat în Vrancea, Buzău, la 137.8 km adâncime. Aceste cutremure demonstrează o activitate tectonică susținută, tipică regiunii, și subliniază importanța monitorizării constante a fenomenelor seismice.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cât de mult îi place Rominei Gingașu să muncească în viața sa de zi cu zi? "Noi ne întâlnim la micul dejun, după care ne spunem ce avem de făcut astăzi și continui să muncesc!"

În ciuda frecvenței acestor cutremure, ele nu au produs pagube materiale sau victime, fiind clasificate drept mișcări seismice de intensitate redusă. Totuși, activitatea seismică din România rămâne un subiect de interes pentru specialiști, care continuă să monitorizeze atent aceste fenomene. 

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru eventuale mișcări seismice mai puternice, să cunoască măsurile de siguranță și să se informeze din surse oficiale. De asemenea, seismologii atrag atenția asupra importanței consolidării clădirilor vulnerabile și implementării unor norme stricte în construcții, astfel încât efectele unui eventual cutremur de mare magnitudine să fie diminuate.