Două cutremure au fost înregistrate, în România, în decurs de nici două ore. Unul a avut loc în Gorj, iar altul a avut epicentrul în Vrancea.
Două cutremure au avut loc în România, în mai puțin de două ore
Luni, 20 martie, la ora 23:49:26, ora locală a României, a avut loc un cutremur, în zona seismică Vrancea. a cărui magnitudine a fost de 3,8 grade pe scara Richter.
Seisml s-a produs la o adâncime de 126 de km și în apropiere de orașele următoare: 55km NV de Buzău, 59km SE de Sfântu-Gheorghe, 60km E de Brașov, 67km V de Focșani, 68km NE de Ploiești, 96km NE de Târgoviște.
Marți, 21 martie, la ora locală a României 01:34:08, a avut loc un al doilea seism, în Oltenia, Gorj, acesta având o magnitudine de 2,5 km și o adâncime de 18 km.
Seismul din Gorj s-a produs în apropiere de următoarele orașe: 16km NV de Târgu Jiu, 67km S de Hunedoara, 73km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 93km V de Râmnicu Vâlcea.
Citește și: Cutremur cu magnitudine de peste șapte grade! Unde a avut loc și ce pagube s-au produs
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Zona seismică din Gorj, reactivată
Cutremurul mare, care s-a înregistrat în Gorj în luna februarie, a dus la reactivarea zonei seismice, lucru ce i-a luat prin surprindere și pe seismologi.
Imediat după cutremurul din Gorj, o echipă a fost trimisă pe teren, de către Institutul Național de Fizică a Pământului, pentru a culege toate datele necesare.
Un expert INFP a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că vor tot avea loc seisme, în Gorj, lucru ce încă se întâmplă.
„Numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. A fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a precizat expertul.
Cu toate acestea, de-a lungul timpului, în Gorj, au avut loc mai multe cutremure, dar intensitatea lor nu a fost suficient de mare cât să ridice semne de întrebare, așa cum s-a întâmplat în ceea ce privește cutremurele care au avut loc pe 13 și pe 14 februarie.