Două cutremure în România! Unde au avut loc și ce magnitudine au înregistrat

Author: Diana Tilă
Actualizat: 19 iun 2023, 09:36

Un nou cutremur în România! Iată unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Sursa: PixaBay

INCDFP a anunțat că s-a produs un nou cutremur în România, chiar în această dimineață.

România s-a zguduit din nou în această dimineață. INCDFP a anunțat că luni, 19 iunie, a avut loc un cutremur mediu în țara noastră. Iată ce magnitudine a avut  și unde s-a produs.

Citește și: Mai multe clădiri au fost distruse după un cutremur cu magnitudinea de 5,3

Update

INCDFP a transmis că s-a mai produs un cutremur în această dimineață în România:" În ziua de 19.06.2023,

08:59:18 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.8, la adâncimea de 15.5 km.

Cutremurul s-a produs la 19km NV de Targu Jiu, 67km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 95km E de Resita."

Un nou cutremur în România! Iată unde s-a produs și ce magnitudine a avut

Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că seismul a avut loc la ora 08:26:03 și a avut o magnitudine de 4,2.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

"În ziua de 19.06.2023, 08:26:03 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 14 km. Cutremurul s-a produs la 19km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 94km E de Resita", a transmis Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Citește și: Cutremur de 4,6 grade pe scara Richter! Unde a avut loc seismul

Ce trebuie să faci în cazul în care are loc un cutremur puternic?

În urmă cu câteva luni, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat ce trebuie să facă cetățenii în cazul unui cutremur mai puternic.

Oficialul i-a îndemnat pe români să intre pe platforma fiipregătit.ro,

pentru a vedea ghidurile puse la dispoziție de autorități.

„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație.

Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, Ro-Alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.

Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare.

Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”, a transmis Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă, cu câteva luni în urmă.

Citește și: Cutremur în România! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut