Înlocuirea fripturilor cu greieri poate reduce poluarea cu gaze cu efect de seră și poate încetini dispariția speciilor, dar va fi dificil să convingem oamenii să îi mănânce. Larvele asemănătoare viermilor de viermi de făină mici- un tip de gândac negru strălucitor- și greierii de casă vor deveni a treia și a patra insecte care vor putea fi vândute ca hrană pentru oamenii din Uniunea Europeană. Alte opt cereri așteaptă aprobarea.
Marți, UE a dat undă verde vânzării larvelor sub formă de pulbere, congelate, pastă și uscate. Greierii pot fi vânduți sub formă de pulbere parțial degresată. Pentru mulți europeni, gândul de a mânca creaturi care se mișcă sau se târăsc sub orice formă nu este tocmai atrăgător. Dar insectele, care sunt deja o delicatesă în restaurantele de lux din întreaga lume, sunt o parte normală și sănătoasă a dietei în țări din Mexic până în Thailanda.
Reducerea emisiilor de carne reprezintă o "provocare uriașă"
Cea mai mare parte a poluării care încălzește planeta din cauza alimentelor, care reprezintă aproximativ un sfert din încălzirea globală, provine din carne și produse lactate. Vacile și oile scuipă metan, un gaz cu efect de seră puternic, dar cu durată de viață scurtă, iar fermierii defrișează pădurile pentru a face pășuni și a cultiva soia, din care
trei sferturi este folosită pentru hrana animalelor. Dacă greierii prăjiți și salatele de viermi de făină ar înlocui unele fripturi și hamburgeri, ar putea juca un mic rol în stoparea dispariției speciilor și în reducerea schimbărilor climatice."Este o provocare atât de mare să facem față cererii tot mai mari de produse de origine animală", a declarat Tim Searchinger, director tehnic al programului alimentar de la World Resources Institute, o organizație americană de cercetare în domeniul mediului. "Trebuie să urmărim cam toate căile de soluționare".
"Nimeni nu va fi obligat să mănânce insecte"
Decizia Comisiei Europene de a aproba două noi insecte ca hrană nu pare să facă parte dintr-un efort de a schimba dietele, deși a declarat că consumul de insecte "contribuie în mod pozitiv la mediu, la sănătate și la mijloacele de trai".
În schimb, noile norme clarifică faptul că larvele de viermi de făină mai mici și greierii de casă pot fi consumate în siguranță pentru cei care nu suferă de alergii.
"Nimeni nu va fi obligat să mănânce insecte", a declarat Comisia Europeană într-un tweet săptămâna trecută. Cu toate acestea, mișcarea ar putea accelera trecerea la diete mai puțin distructive pentru mediu. În Germania, de exemplu, aproximativ jumătate din populație intenționează să mănânce mai puțină carne, în timp ce în Statele Unite, oamenii mănâncă mai multă carne, dar schimbă carnea de vită cu altele mai puțin poluante, precum puiul. Proteinele din insecte ar putea oferi o alternativă ieftină- în special în alimentele procesate. Între 35% și 60% din greutatea uscată a insectelor este alcătuită din proteine. Partea inferioară a intervalului este mai mare decât majoritatea surselor de proteine vegetale, iar partea superioară este mai mare decât carnea și ouăle. Insectele sunt mai bune decât animalele de fermă la transformarea caloriilor din hrana lor în calorii pe corpul lor. De asemenea, se înmulțesc rapid și iau în greutate rapid.
Doar câteva studii au încercat să stabilească daunele aduse mediului de consumul de insecte. O evaluare a ciclului de viață publicată în 2021 a constatat că proteinele provenite de la viermii galbeni de făină utilizează cu 70% mai puțin teren și elimină cu 23% mai puține gaze cu efect de seră în atmosferă decât obținerea aceleiași cantități de proteine de la puii de carne. Studii anterioare au constatat, de asemenea, că insectele sunt mai bune pentru mediu decât carnea, dar mai rele decât plantele.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Dezgustul rămâne "cel mai mare obstacol
Cu toate acestea, ar putea fi dificil de convins populația din UE și SUA să mănânce mai multe insecte.
Trei sferturi dintre consumatorii europeni nu sunt dispuși să înlocuiască carnea cu insecte, iar alți 13% nu sunt siguri, potrivit unui raport pentru 2020 al Organizației Europene a Consumatorilor, un grup de coordonare finanțat parțial de UE. În Germania, 80% dintre oameni se declară dezgustați de ideea de a mânca insecte, potrivit unui raport din 2022 al agenției germane de mediu, UBA.
"Dezgustul este văzut ca fiind cel mai mare obstacol pentru introducerea insectelor pe piața alimentară occidentală", au scris autorii.
Chiar dacă dietele occidentale includ și alte alimente asociate cu descompunerea, cum ar fi brânza mucegăită și ciupercile, cercetările pentru a afla dacă aceste bariere pot fi depășite se află încă în stadii incipiente.
Un studiu publicat în decembrie a constatat că oamenii sunt mai dispuși să mănânce insecte după ce li s-a vorbit despre beneficiile pentru mediu. Un studiu separat, realizat în 2020, a indicat că normele sociale au schimbat cât de deschiși erau oamenii să mănânce lăcuste.
"Deoarece oamenii sunt o specie deosebit de socială, valorificarea naturii sociale se poate dovedi deosebit de utilă", au scris autorii.
Citește și: Peste 160 de oameni ucisi de valul de frig din Afganistan!
Citește și: Haos, violență și moarte: Statul periculos din Peru
Citește și: Șapte persoane împușcate mortal în Ierusalim! Ucigasul a incercat sa traga si in politie!