Două studii au demonstrat că pandemia de Coronavirus a luat naștere în piața din Wuhan

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 apr 2023, 08:20

Două studii au demonstrat că pandemia de Coronavirus a luat naștere în piața din Wuhan și au confirmat ceea ce s-a spus încă de la început: virusul COVID-19 provine de la animale.

Două studii au demonstrat că pandemia de Coronavirus a luat naștere în piața din Wuhan, orașul chinezesc care a devenit primul focar de infecție.

Două studii au demonstrat că pandemia de Coronavirus a luat naștere în piața din Wuhan

Revista Science este cea care a publicat cele două studii și care a indicat originea animală a virusului care a pus stăpânire pe planetă de aproximativ trei ani.

Conform rezultatului primului studiu, în luna decembrie a anului 2019, au fost detectate primele cazuri în piața din Wuhan.

Al doilea studiu este, de fapt, o analiză genomică a virusului din primele cazuri detectate și care arată că virusul avea șanse foarte mici să se răspândească încă din lune noiembrie a aceluiași an.

Citeste si: Câte cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate pe 27 iulie. Cât de mare este rata de infectare în Capitală

În anul 2021, Michael Worobey, un virusolog de la Universitatea din Arizona, a semnat o scrisoare prin care cere să se ia în considerare și posibilitatea ca virusul să fi apărut, de fapt, ca urmare a unei scurgeri dintr-unul din laboratoarele din Wuhan.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu toate acestea, datele care au fost furnizate la acea vreme, spune Michael Worobery în cadrul unei conferințe de presă, „m-au făcut să evoluez până în punctul în care acum cred că pur şi simplu nu este plauzibil ca virusul să fi fost introdus în alt mod decât prin comerţul cu animale în piaţa din Wuhan”.

„Am infirmat teoria scurgerilor de laborator? Nu.

Putem face asta vreodată? Nu. Dar cred că este important să înţelegem că există scenarii posibile şi scenarii probabile. Şi că posibil nu înseamnă la fel de probabil”, a spus și Kristian Anderse, co-autor al celor două studii și membru al Institutului de Cercetare Scripps.

Citeste si: Când va deveni obligatorie masca de protecție în România. Anunț de ultimă oră de la Alexandru Rafila

Peste 150 de cazuri au fost analizate

Locațiile primelor 155 de cazuri care au fost identificate în decembrie 2019 au fost analizate în cadrul primului studiu și au demonstrat că toate au fost concentrate în apropierea pieței din Wuhan.

„Există acest sentiment general că nu există informaţii care să ne spună ceva despre originea pandemiei de COVID-19. Pur şi simplu, nu este adevărat”, a spus Kristian Andersen.

Încă de când au început să fie desfășurate acțiuni de cercetare, pentru a se afla cu exactitate când, cum și în ce condiții a luat naștere pandemia, China a fost acuzată că nu cooperează suficient și că ascunde informații esențiale și care ar fi putut fi de marea ajutor.

„Pandemiile nu ne cer să desemnăm un responsabil, ci ne cer să le înţelegem", a spus Kristian Andersen, conform observatornews.ro.