Dovlecei toxici: cand devin dovleceii toxici, arunca-i daca vezi aceste semne

Autor: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:55
Dovlecei toxici: cand devin dovleceii toxici

Afla cand devin dovleceii toxici: semnele care iti arata ca ai cumparat dovlecei toxici.

Dovleceii sunt unele dintre cele mai consumate legume din bucataria romaneasca. Populari nu numai in post, dovleceii stau la baza multor preparate delicioase dar pot fi consumati si ca atare, gatiti in diverse feluri. Pot fi insa toxici pentru consum: iata semnele care iti arata acest lucru.

Citeste si: Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica, mare atentie la aceste semne

Citeste si: Branza toxica: cum iti dai seama ce branza este toxica pentru organism! Semnele care iti arata ca nu e 100% naturala

Citeste si: Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta

Dovlecei toxici: cum iti dai seama ca dovleceii sunt toxici

Dovleceii au in compozitie o substanta numita cucurbitacina, care este produsa de unele plante pentru a se apara de erbivore si de diversi pradatori.

In mod normal cantitatea de cucurbitacina gasita in plante este destul de mica si nu poate afecta sanatatea oamenilor.

Exista insa o serie de factori precum seceta sau solurile cu fertilitate scazuta care determina cresterea nivelului acestei substante in dovlecei; astfel acestia pot deveni toxici pentru organism.

Iti dai seama ca dovleceii sunt toxici in momentul in care au un gust amar, neplacut. Daca simtiti acest lucru nu gatiti dovleceii respectivi, este mai bine sa ii aruncati.

De asemenea, atunci cand cumparati dovlecei nu ii alegeti pe cei de dimensiuni mari: sunt sanse sa contina o cantitate mai mare de cucurbitacina. Cumparati in schimb dovlecei de dimensiuni mici, veti fi mai in siguranta.

Citeste si: Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. Lista completă- Incredibil ce e pe primul loc

Dovlecei toxici: ce se intampla daca mananci dovlecei toxici

Consumul de dovlecei toxici are efecte neplacute asupra organismului uman. Efectele apar in general dupa aproximativ trei ore de la ingerare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O persoana intoxicata se poate confrunta cu simptome precum varsaturi, dureri abdominale puternice, diaree si greata. In cazurile extreme se poate ajunge chiar si la pierderea cunostintei, coma si deces.

De asemenea, consumul constant de dovlecei toxici poate duce in timp la inflamarea amigdalelor si aparitia furunculozei.

Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci

Dovlecei: ce beneficii are consumul de dovlecei

Preparati asa cum trebuie, dovleceii au o multime de beneficii pentru organism. Datorita faptului ca au foarte putine calorii dovleceii nu ingrasa, si pot fi consumati cu incredere in dietele de slabire.

Dovleceii au si numeroase vitamine si minerale esentiale, precum vitaminele A, B1, B6, B12 si C, dar si mangan, zinc, potasiu, calciu, cupru, fosfor si folati. S-a demonstrat ca un consum regulat de dovlecei scade riscul cancerului de colon, datorita fibrelor din compozitie, care ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal corect.

Dovleceii au si un continut ridicat de magneziu si potasiu si reduc astfel tensiunea arteriala. Protejeaza astfel impotriva aparitiei infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral. Dovleceii regleaza si nivelul colesterolului rau din sange si previn blocarea arterelor cu grasime.

S-a demonstrat si ca dovleceii mentin sanatatea sistemului nervos, datorita vitaminei B din compozitie. Datorita luteinei, consumul de dovlecei imbunatateste si memoria si chiar poate ameliora si problemele usoare de vedere. Daca petreci mult timp in fata calculatorului este recomandat sa mananci regulat dovlecei. S-a demonstrat si ca dovleceii pot scadea riscul dezvoltarii cataractei.

Citeste si: Ce icre sunt toxice? Lista pestilor cu icre toxice: nu le mai consuma niciodata

Reteta de dovlecei prajiti cu usturoi

Iata o reteta de dovlecei prajiti cu usturoi, care sunt gata extrem de rapid si sunt deliciosi. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: doi dovlecei, o cana de faina, doi catei de usturoi, rozmarin, sare si ulei.

Curata dovleceii de coaja, spala-i bine dupa care taie-i in felii de dimensiuni egale, de aproximativ 1 centimetru grosime. In paralel pregateste o tigaie in care pui uleiul la incins, alaturi de frunzele de rozmarin.

Tavaleste dovleceii in faina pe ambele parti, pune sare dupa gust dupa care lasa-i la prajit in tigaie, timp de 5 minute. Ai grija sa ii intorci la jumatatea timpului. Scoate dovleceii si pune-i pe servetele absorbante, pentru a scapa de excesul de ulei.

Ulterior pregateste un mujdei de usturoi dupa preferinta, fie cremos, cu smantana adaugata, fie indoit cu apa. Dovleceii se servesc calzi si se pot consuma ca atare sau ca si garnitura pentru un fel principal. Pofta buna!